Fitch Ratings: Γι' αυτό υποβαθμίσαμε τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch Ratings: Γι' αυτό υποβαθμίσαμε τις ΗΠΑ
Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω των δημοσιονομικών ανησυχιών, της επιδείνωσης της διακυβέρνησης, καθώς και της πολιτικής πόλωσης που αντικατοπτρίζεται εν μέρει από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου  δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ο Richard Francis, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του οίκου.

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω των δημοσιονομικών ανησυχιών, της επιδείνωσης της διακυβέρνησης, καθώς και της πολιτικής πόλωσης που αντικατοπτρίζεται εν μέρει από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου του 2022 δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ο Richard Francis, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος του οίκου.

Σε μια κίνηση που εξέπληξε τους επενδυτές, η Fitch υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «AA+», από «AAA» την Τρίτη, επικαλούμενη τη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια κα τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους που απειλούν την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Η Fitch στήριξε την απόφασή της εν μέρει στην αντίληψή της για επιδείνωση της διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, με τον οίκο να έχει λιγότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά ζητήματα και ζητήματα χρέους, σύμφωνα με τον Francis.

Αυτή η επιδείνωση, καθώς και η αυξημένη πόλωση στο πολιτικό κλίμα της χώρας, ήταν ορατές στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, όπως επισήμανε ο οίκος και στις συναντήσεις του με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ενόψει της υποβάθμισης.

«Ήταν κάτι που επισημάναμε γιατί απλώς αντανακλά την επιδείνωση της διακυβέρνησης, είναι ένα από τα πολλά», είπε.

«Έχετε το ταβάνι του χρέους, έχετε την 5η Ιανουαρίου. Είναι ξεκάθαρο πως αν κοιτάξετε την πόλωση και στα δύο κόμματα... οι Δημοκρατικοί έχουν πάει πιο αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι πιο δεξιά, οπότε η μέση βασικά καταρρέει», εξήγησε ο Francis, προσθέτοντας «δεν κατηγορούμε ένα κόμμα ή το άλλο για τη δημοσιονομική κατάσταση».

Η Fitch, η οποία ανήκει στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Hearst, είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης που αφαιρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες το τριπλό Α, μετά την Standard & Poor's το 2011.

Αξιωματούχοι της S&P που προχώρησαν στην επίμαχη κίνηση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία είπαν πρόσφατα στο Reuters ότι ένιωσαν δικαιωμένοι για την απόφασή τους να υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ. Είχαν στηρίξει την απόφασή τους στην αυξημένη πολιτική πόλωση και στα ανεπαρκή μέτρα για τη βελτίωση του δημοσιονομικού outlook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποβάθμιση των ΗΠΑ από Fitch: Οι ανησυχίες, οι κινήσεις των ομολόγων και οι 4... εκλεχτοί

gazzetta
gazzetta reader insider insider