Γιατί η ισχνή ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η ισχνή ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία
Αρνητικό σπιράλ τιμών με πτώση επενδύσεων, πωλήσεων αλλά και μισθών φοβούνται αναλυτές, πίσω από την ισχνή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Αρνητικό σπιράλ τιμών με πτώση επενδύσεων, πωλήσεων αλλά και μισθών φοβούνται αναλυτές, πίσω από την ισχνή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 0,8% από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,3%, αλλά αυτό αφορά ένα πολύ αδύναμο δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε μόνο κατά 2,5% λόγω του lock down στη Σαγκάη.

Η στατιστική αρχή NBS παρουσίασε τα απογοητευτικά στοιχεία τη Δευτέρα. Μετά το τέλος των περιορισμών τον περασμένο Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι τα κινεζικά νοικοκυριά θα ξόδευαν τις αποταμιεύσεις τους και έτσι θα έδιναν ώθηση στην οικονομία. Η ελπίδα αυτή δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων σημαίνει ότι ένας προηγουμένως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης δεν είναι πλέον διαθέσιμος.

Σύμφωνα με τον Σου Μπιν, καθηγητή οικονομικών στο China Europe International Business School (CEIBS) στη Σαγκάη, αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη ζήτησης από το εξωτερικό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης. Οι Κινέζοι αποταμιεύουν αντί να επενδύουν, σημειώνουν στη Handelsblatt. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο του έτους στο ισοδύναμο των 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό έχει επίσης συνέπειες για την εξέλιξη των τιμών. Ενώ πολλές δυτικές οικονομίες υποφέρουν σήμερα από υψηλό πληθωρισμό, οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα έχουν πρόσφατα παραμείνει στάσιμες. Οι τιμές παραγωγού μάλιστα μειώθηκαν. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για αποπληθωρισμό. Εάν οι εταιρείες και οι καταναλωτές υποθέσουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν, θα αναβάλουν ακόμη περισσότερο τις αγορές και τις επενδύσεις. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρνητικό σπιράλ τιμών με πτώση των επενδύσεων, πτώση των πωλήσεων και πτώση των μισθών.

Τα νοικοκυριά της Κίνας αποθησαυρίζουν τις αποταμιεύσεις τους από την περίοδο του κορονοϊού. Το σοκ από την αυστηρή δράση της κινεζικής κυβέρνησης κατά του του κορονοϊού είναι προφανώς ακόμη βαθιά ριζωμένο και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη πολλών επιχειρήσεων και καταναλωτών. Ιδιαίτερα ο αποκλεισμός της οικονομικής μητρόπολης και κόμβου logistics, της Σαγκάης, είχε προκαλέσει τρόμο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό το 2022. Ορισμένοι από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους είχαν κλειστεί στα σπίτια τους για περισσότερο από δύο μήνες, τα εργοστάσια είχαν ακινητοποιηθεί, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού είχαν σπάσει.

Μαζί με τις αυξανόμενες ανησυχίες για αποπληθωρισμό, οι εκκλήσεις για ένα πακέτο οικονομικής τόνωσης είναι τώρα πιθανό να γίνουν πιο δυνατές στην Κίνα. Μέχρι στιγμής, οι ανακοινώσεις για τη στήριξη της οικονομίας έχουν ακολουθηθεί μόνο από επιλεκτικά μέτρα. Οι ανησυχίες για μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας δεν αυξάνονται μόνο στο Πεκίνο: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει μέχρι στιγμής υποθέσει ότι η κινεζική οικονομία θα συμβάλει μόλις κατά 35% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023. Η αργή ανάκαμψη της Κίνας καθίσταται έτσι ένας κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων από την Κίνα. Νέοι νόμοι και περιορισμοί δυσχεραίνουν συνεχώς την πρόσβαση σε ανεξάρτητες πληροφορίες από τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, η αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα έχει μάλλον μειωτική επίδραση στον υψηλό πληθωρισμό σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλότερη ζήτηση από τη Λαϊκή Δημοκρατία θα προκαλούσε, για παράδειγμα, ακόμη πιο απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και άλλων πρώτων υλών παγκοσμίως. Τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Icis, τα οποία έχει αποκλειστικά στη διάθεσή της η Handelsblatt, δείχνουν χαμηλότερη κινεζική ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Το υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταφέρεται με πλοία και διακινείται παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό οι τιμές στη Γερμανία συνδέονται επίσης με τη ζήτηση στην Κίνα.

Εκτός από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν στην Κίνα και ορισμένα άλλα οικονομικά στοιχεία για τον Ιούνιο:

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, ελαφρώς λιγότερο από τις προβλέψεις.
  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
  • Την περασμένη εβδομάδα, η τελωνειακή αρχή είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι εξαγωγές της Κίνας είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 12% τον Ιούνιο.
  • Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ: το 21,3% των 16 έως 24 ετών στις πόλεις της Κίνας ήταν χωρίς δουλειά τον Ιούνιο.

Την άνοιξη, η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το 2023. Πέρυσι, ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων λουκέτων και άλλων περιορισμών του κορονοϊού, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε μόνο κατά 3% αντί για 5,5% όπως είχε προγραμματιστεί. Ήταν το δεύτερο πιο αδύναμο ποσοστό μετά το 2020 από την πολιτική μεταρρύθμισης και ανοίγματος στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Πιθανή η αρνητική σπειροειδής αύξηση των τιμών

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την απροθυμία των Κινέζων καταναλωτών να δαπανήσουν είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων. Η προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τις πιστωτικές υπερβολές εκεί έχει οδηγήσει σε μαζικές στρεβλώσεις στον τομέα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί Κινέζοι φοβούνται πλέον για τις αποταμιεύσεις τους, καθώς εκτιμάται ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε ακίνητα.

Για δεκαετίες, αυτές οι επενδύσεις σε υποτιθέμενο «τσιμεντένιο χρυσό» αποτελούσαν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας - ο οποίος τώρα λείπει. Η υποτονική ανάκαμψη θολώνει επίσης τις επιχειρηματικές προοπτικές των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της VDMA, Καρλ Χόισγκεν, οι γερμανικές εταιρείες μηχανολογίας απειλούνται με κάμψη της ανάπτυξης. Αντί για την προηγούμενη ανάπτυξη του 6%, αναμένει τώρα μόνο ένα πλεόνασμα μεταξύ 0 και 3%, δήλωσε ο Χόισγκεν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Ανέφερε μια αξιοσημείωτη απροθυμία για επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς πελατών. Ο κατασκευαστικός κλάδος, για παράδειγμα, ζητάει λιγότερα μηχανήματα λόγω της κρίσης των ακινήτων. Άλλες γερμανικές εταιρείες ανέφεραν επίσης στη Handelsblatt ότι οι πελάτες τους στην Κίνα αναβάλλουν επί του παρόντος νέες αγορές λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν κατά της απαισιοδοξίας

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, συνεχίζει ωστόσο να πιστεύει στην Κίνα ως σημαντική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. «Ακόμα και με οικονομική ανάπτυξη μόνο 4 ή 5%, η Κίνα θα αναπτυχθεί πολύ ισχυρότερα από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη», δήλωσε στην Handelsblatt. «Οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να χρειάζονται την Κίνα ως εταίρο. Η ανησυχία είναι μάλλον ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν εξαρτηθεί υπερβολικά από την Κίνα και τώρα θα δυσκολευτούν να το διορθώσουν».

Ο αμερικανικός οίκος αναλύσεων China Beige Book (CBB) είναι πεπεισμένος ότι ο πυρήνας της κινεζικής οικονομίας ανακάμπτει. Ως εκ τούτου, προειδοποιεί κατά των λανθασμένων προσδοκιών για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Όχι μόνο ένα τέτοιο πακέτο θα ήταν «ακριβό και ενοχλητικό για το Πεκίνο», αλλά και οι εταιρείες θα συνέχιζαν να σηματοδοτούν ότι δεν είναι απαραίτητο.

Η ανάκαμψη της Κίνας «δεν είναι απότομη, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της CBB, Σεζάντ Κάζι. Επισημαίνει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες εξακολουθούν να αυξάνονται. Οι τομείς του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού επωφελούνται από αυτό. Στον τομέα της μεταποίησης, επίσης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο οικονομολόγος Σου Μπιν είναι επίσης πεπεισμένος ότι η κινεζική οικονομία δεν χρειάζεται επεκτατική νομισματική ή δημοσιονομική πολιτική για να αναπτυχθεί ξανά. Η πιο πρόσφατη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, για παράδειγμα, «δεν είχε μεγάλο αποτέλεσμα». Και ενώ στο παρελθόν η κυβέρνηση συχνά τόνωνε την οικονομία με έργα υποδομής, τώρα υπάρχουν όλο και λιγότερες λογικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων, λέει ο Σου Μπιν, επισημαίνοντας το υψηλό ποσοστό αποταμίευσης. Το κρίσιμο είναι οι Κινέζοι καταναλωτές και οι εταιρείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Εάν στον ιδιωτικό τομέα της Κίνας δοθεί η απαραίτητη ελευθερία, θα συνεχίσει να προσφέρει ανάπτυξη στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Παρά την επίσημη ανάπτυξη του 5,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής πολύ λίγες νέες θέσεις εργασίας. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στάσιμο στο χαμηλό επίπεδο του 5,2 τοις εκατό. Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για την κυβέρνηση. Μόνο τον Ιούνιο, περισσότεροι από έντεκα εκατομμύρια απόφοιτοι πανεπιστημίων εισήλθαν στη στενή αγορά εργασίας, περισσότεροι από ποτέ άλλοτε.

Κίνα: Αναζήτηση μέσων κατά της ανεργίας των νέων

Οποιαδήποτε οικονομική ανάπτυξη που δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της απασχόλησης «δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική ανάπτυξη», προειδοποίησε ο Βανγκ Μινγκιουάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκουα του Πεκίνου, σε μια ευρέως διαδεδομένη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους, πρέπει να βελτιωθεί το περιβάλλον της αγοράς για τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως για τις εταιρείες τεχνολογίας και τους παρόχους υπηρεσιών, τόνισε. Άλλωστε, οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέχουν περίπου το 80 % όλων των θέσεων εργασίας στις πόλεις της Κίνας. Έχουν υποφέρει ιδιαίτερα από την αυστηρή πολιτική μηδενικής κυκλοφορίας με τα απρόβλεπτα λουκέτα.

Επιπλέον, οι δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν αναστατώσει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας, οι οποίες προηγουμένως αναπτύσσονταν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξαν όλο και περισσότερες ενδείξεις για το τέλος του κύματος ρύθμισης στον καινοτόμο τομέα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ δέχθηκε εκπροσώπους διαφόρων εταιρειών πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Bytedance, Meituan και Pinduoduo. Τους κάλεσε να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πεκίνο σε Χένρι Κίσινγκερ: Είναι «αδύνατο να περιοριστεί» η Κίνα

Πώς η σύνοδος ΕΕ - Λατινικής Αμερικής κρίνει την «αποσύνδεση» από την Κίνα

Κίνα: Δίνει έμφαση στα πνευματικά δικαιώματα – Πώς επενδύει στις ψηφιακές τεχνολογίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider