ΗΠΑ: Σε υψηλό 7μηνών η εμπιστοσύνη των ΜμΕ - Πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε υψηλό 7μηνών η εμπιστοσύνη των ΜμΕ - Πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού
Ο Ιούνιος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο των 49 ετών που είναι οι 98 μονάδες.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών ανέβηκε για τον Ιούνιο ο δείκτης εμπιστοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που καταρτίζει η Ένωση Ανεξαρτήτων Επιχειρήσεων της χώρας (NFIB).

Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,6% σε μηνιαίο επίπεδο, φτάνοντας τις 91 μονάδες και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές, ο Ιούνιος ήταν ο 18ος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο των 49 ετών που είναι οι 98 μονάδες. Οι ΜμΕ συνέχισαν να παλεύουν με το κόστος και την ποιότητα της εργασίας εν μέσω μιας επιβραδυνόμενης, αλλά ακόμη σφιχτής αγοράς εργασίας.

Ο δείκτης για βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος (-40 μονάδες) αλλά βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο.

Πληθωρισμός και έλλειψη εργατικών χεριών

Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο ίδιο μήκος κύματος με την εξεύρεση ποιοτικών εργαζομένων ως το σημαντικότερο πρόβλημα των επιχειρηματιών, αν και οι ανησυχίες για τις πιέσεις στις τιμές μειώνονται σε σχέση με το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Τον Ιούνιο, το 24% των αμερικανικών ΜμΕ χαρακτήρισαν τον πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο πρόβλημα τους, μειωμένο από το 25% τον Μάιο και 13% χαμηλότερα από το ανώτατο επίπεδο του περασμένου Ιουλίου, που ήταν η υψηλότερη μέτρηση από το τέταρτο τρίμηνο του 1979.

Συνολικά, ένα εποχικά προσαρμοσμένο 29% των ιδιοκτητών αύξησε τις μέσες τιμές, η χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάρτιο του 2021 και μειωμένη κατά 3 μονάδες από τον Μάιο.

Η έρευνα της NFIB έδειξε ότι το 42% των ιδιοκτητών ανέφεραν ότι οι θέσεις εργασίας ήταν δύσκολο να καλυφθούν, ποσοστό μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλό. Ένα 15% σχεδίαζε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, μειωμένο κατά 4 μονάδες από τον Μάιο. Η πλειονότητα των ΜμΕ που ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό ανέφερε την προσφορά εργασίας ως τη μεγαλύτερη ανησυχία.

«Ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές πώλησης σε πληθωριστικό επίπεδο για να προσπαθήσουν να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος αποθεμάτων, εργασίας και ενέργειας» σημειώνεται στη σχετική έκθεση της NFIB.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Κοντά σε υψηλό 15 ετών τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Σε χαμηλό 3 ετών τα επιχειρηματικά deals παγκοσμίως λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider