Πληθωρισμός: Ταχύτατη επιβράδυνση στο 2,7% στην Ελλάδα τον Ιούνιο - «Φρένο» και στον πυρήνα

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Ταχύτατη επιβράδυνση στο 2,7% στην Ελλάδα τον Ιούνιο - «Φρένο» και στον πυρήνα
Στα θετικά συγκαταλέγεται και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αν και ο δομικός της περιοχής εμφάνισε μικρή επιτάχυνση. Αντίθετα, ο ελληνικός «πυρήνας» κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση.

Ταχύτατη επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών κατέγραψε η Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο, καθώς, όπως καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 2,7%, κατατάσσοντας την στις 4 καλύτερες επιδόσεις της Ευρωζώνης. Στα ενθαρρυντικά νέα και η επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στην χώρα.

Τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας αναμένονται στις 19 Ιουλίου, ωστόσο η αρχική εκτίμηση φέρνει την Ελλάδα για άλλο ένα μήνα ανάμεσα στις χώρες με την πιο βραδεία αύξηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, μοιράζεται την 4η θέση στην Ευρωζώνη μαζί με την Κύπρο, πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο με 1%, Ισπανία 1,6%, και Βέλγιο επίσης με 1,6%.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο, αν και ο πυρήνας εμφανίζει σημάδια επιμονής καθώς καταγράφηκε μικρή επιτάχυνση στο 5,4% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Γενικά, στις μεταβολές στα μεγέθη της Ευρωζώνης συνέβαλε το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, που αυξήθηκε κατά 11,7% τον Ιούνιο, σε μικρή επιβράδυνση από το 12,5% του Μαΐου. Μικρότερη αύξηση, στο 5,5% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, έναντι 5,8% τον Μάιο. Ακολουθούν οι υπηρεσίες με άνοδο 5,4%, σε επιτάχυνση από το 5% του Μαΐου ενώ μείωση καταγράφηκε στις τιμές ενέργειας, με ετήσιο ρυθμό -5,6% τον Ιούνιο έναντι -1.8% τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat καταρτίζεται με τα δεδομένα που καταθέτουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό να παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και για το κριτήριο σύγκλισης της σταθερότητας των τιμών.

Στην 4η θέση των χωρών της Ευρωζώνης η Ελλάδα - Η εικόνα ανά κλάδο, επιβράδυνση στον δομικό

Η άνοδος του γενικού δείκτη κατά 2,7% στην Ελλάδα ακολουθεί αντίστοιχα 4,1% τον Μάιο, 4,5% τον Απρίλιο, 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο. Σημειώνεται πως ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ανερχόταν στο 11,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του Ευρώ, καθώς στη Γερμανία ανήλθε στο 6,8% από 6,3% ενώ στη Γαλλία στο 5,3% από 6%.

Πίσω στην Ελλάδα, ενθαρρυντική είναι η εικόνα και στον «πυρήνα» του πληθωρισμού, καθώς έσπασε το ανοδικό σερί των προηγούμενων μηνών επιβραδύνοντας στο 4,8%, από 7,2% τον Μάιο, αν αφαιρεθούν οι τιμές ενέργειας, τροφίμων, ποτών, καπνού ενώ στην συγκεκριμένη άλλωστε κατηγορία, η Ελλάδα εμφανίζει μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις, από τις χώρες που έχουν παραδόσει στοιχεία έως σήμερα, καθώς την «προσπερνούν» μόνο η Κύπρος, η Γαλλία και η Φινλανδία.

Ανά κλάδο, «βουτιά» επετεύχθη στην ενέργεια κατά 22% συνεχίζοντας στην μεγάλη επιβράδυνση 21,1% του προηγούμενου μήνα.

Αντίθετα, στην κατηγορία τρόφιμα-ποτά-καπνός, σημειώθηκε επιτάχυνση στο 10,4% από 9,8% τον Μάιο αν και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά όπου τον προηγούμενο μήνα είχαν «τσιμπήσει» στο 9,7%, τον Ιούνιο «πάτησαν φρένο» στο 6,5%.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως, όσον αφορά στα τρόφιμα, πλέον οι μετρήσεις γίνονται πάνω στα επίπεδα του 2022, όταν και ήδη είχε ξεκινήσει η μεγάλη ανατίμηση.

Απότομη επιβράδυνση σημειώθηκε και στις υπηρεσίες όπου τον μήνα Ιούνιο στην Ελλάδα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,8% από 5,8% τον Μάιο.

Τέλος ας αναφερθεί πως και η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 7 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος - Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

Εξάρχου (Intrakat): Στοχεύουμε στην πρώτη θέση - Η Αττική Οδός, ο ΒΟΑΚ και το μέρισμα

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων στις 5 Ιουλίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider