Ρωσία: Δημοσιονομικό έλλειμμα 45 δισ. δολ. στο φόντο του πολέμου - Πάνω από τον στόχο ολόκληρου του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: Δημοσιονομικό έλλειμμα 45 δισ. δολ. στο φόντο του πολέμου - Πάνω από τον στόχο ολόκληρου του έτους
Διευρύνθηκε, κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με τα ενεργειακά έσοδα να μειώνονται υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων. 

Διευρύνθηκε, κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και με τα ενεργειακά έσοδα να μειώνονται υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3,42 τρισ. ρούβλια (45,4 δισ. δολ.), ξεπερνώντας μάλιστα τον στόχο ολόκληρου του έτους για 2,9 τρισ. ρούβλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 26%, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 22%, ενώ πλήγμα υπέστησαν και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμη είναι τι θα γίνει με τις δαπάνες το υπόλοιπο του έτους» δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στην Renaissance Capital. «Αυτό που συνέβη με τα έσοδα, ενεργειακά και μη, ήταν αναμενόμενο» παρατήρησε.

«Το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ρωσίας συνέχισε να επιδεινώνεται τον Απρίλιο. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει τις δαπάνες, τα νέα δεδομένα δεν παρέχουν αποδείξεις ότι τα καταφέρνει. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών είναι πιθανό να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα τους επόμενους μήνες και να απαιτήσει από την κεντρική τράπεζα να ανακαλέσει ορισμένες από τις μειώσεις των επιτοκίων που δρομολόγησε πέρυσι» σημείωσε ο Alexander Isakov, Ρώσος οικονομολόγος.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η αύξηση των δαπανών οφείλεται στις προκαταβολές που έγιναν στις αρχές του έτους, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες, με τους οικονομολόγους να συνδέουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη με το κόστος του πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Το αστέρι του Πιερρακάκη - Συνωστισμός Αρχηγών στην Θεσ/νίκη - Η ευκαιρία Ανδρουλάκη

Όλο το νέο μισθολόγιο ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας

Πακέτο ΔΕΘ: Πόσο αυξάνονται οι μισθοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - Αναλυτικοί πίνακες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider