Μέσω ΤΑΙΠΕΔ (PPF) και ΣΔΙΤ οι νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο – Διπλασιάστηκε το κόστος κατασκευής στα 300 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέσω ΤΑΙΠΕΔ (PPF) και ΣΔΙΤ οι νέες φυλακές στον Ασπρόπυργο – Διπλασιάστηκε το κόστος κατασκευής στα 300 εκατ. ευρώ
Πώς θα προχωρήσει το έργο της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά στοιχεία. Η συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ στην ωρίμανση και προώθηση του διαγωνισμού.

Σχεδόν διπλασιασμός του εκτιμώμενου κατασκευαστικού κόστους προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το project της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, μέσω ΣΔΙΤ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το ενδεικτικό κόστος κατασκευής προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ειδικότερα θα ανέρχεται στα 299 εκατ. ευρώ, όταν μόλις προ ολίγων μηνών υπολογίζονταν σε 130 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). Ενδεχομένως αυτό, εφόσον ισχύουν τα εν λόγω νούμερα, να σχετίζεται με τη ραγδαία άνοδο του κόστους υλικών που «ταλαιπωρεί» το τελευταίο χρονικό διάστημα διαγωνισμούς για την κατασκευή κτηρίων, ιδίως μέσω ΣΔΙΤ, και το γεγονός ότι τα «τιμολόγια» υπολόγιζαν παλιότερες τιμές.

Γενικότερα, η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα είναι 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται στα 617 εκατ. ευρώ (πληρωμές διαθεσιμότητας στον ιδιώτη ανάδοχος – φορέα) με χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου 50 εκατ. ευρώ (στην κατασκευή, καθαρή παρούσα αξία), ή, εναλλακτικά, στα 700 εκατ. ευρώ, χωρίς συμβολή του Δημοσίου.

Χτες, το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων γνωστοποίησε την υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς δόθηκε σχετική έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Ποιο είναι το έργο

Το έργο αφορά στη μετεγκατάσταση Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων. Το νέο συγκρότημα θα περιλαμβάνει 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη, το Κτίριο Μεταγωγών, Γενική και Ψυχιατρική Κλινική, Σχολικό Συγκρότημα, Βιβλιοθήκη, Χώρους Λατρείας κ.α. Η εγκατάσταση του Δ.Σ.Σ.Α. και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) θα γίνει στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων. Σήμερα, εντός του ακινήτου καταγράφονται ερειπωμένα παλαιά κτίσματα και υποδομές από την προγενέστερη χρήση του ως στρατιωτική εγκατάσταση.

Η συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ (PPF)

Πέραν του μοντέλο ΣΔΙΤ, θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία του ΤΑΙΠΕΔ και της εσωτερικής μονάδας ωρίμανσης στρατηγικών έργων (PPF), υπό τον Π. Σταμπουλίδη, όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr. Η πρόταση υπαγωγής του έργου στον ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ προετοιμάστηκε από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του ΤΑΙΠΕΔ. Εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου. Να σημειωθεί ότι το έργο προωθείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΤΑΙΠΕΔ θα παίξει ρόλο ωρίμανσης προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία και να προχωρήσει.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr τον περασμένο Σεπτέμβριο, το εν λόγω έργο είναι ένα από τα αρχικά ΣΔΙΤ που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της μονάδας PPF, ενώ έχει προηγηθεί ο διαγωνισμός για την «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών με ΣΔΙΤ».

Στις αρχές Αυγούστου 2022 υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την υλοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της μετεγκατάστασης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάβει να φέρει εις πέρας όλες τις ενέργειες για την ωρίμανση του έργου και τη διενέργεια της διαδικασίας ανάθεσής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Έκλεισε η ψαλίδα επιτοκίων με την Ευρωζώνη σε δάνεια και καταθέσεις - Τι συμβαίνει με τις προθεσμιακές

ΕΛΛΑΚΤΩΡ – REDS: Σε περιβαλλοντική διαβούλευση η νέα μαρίνα Αλίμου άνω των 100 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει η επένδυση

«Μάχη» ισχυρών για την «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας», εκτιμώμενης αξίας 255 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider