Η ΕΚΤ «ανακρίνει» τις ευρωπαϊκές τράπεζες για κινδύνους τύπου SVB

Newsroom
Μοιράσου το
Η ΕΚΤ «ανακρίνει» τις ευρωπαϊκές τράπεζες για κινδύνους τύπου SVB
Οι ευρωπαϊκές Αρχές βάζουν στο «μικροσκόπιο» τις τράπεζες, θέλοντας να εξακριβώσουν τον βαθμό έκθεσής τους στα αυξανόμενα επιτόκια και διερευνώντας κατά πόσο αυτός ο κίνδυνος μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από τον τραπεζικό τομέα.

Στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσε η κατάρρευση της SVB και καθώς οι ανησυχίες φαίνεται πως είναι ακόμη εδώ, οι ευρωπαϊκές Αρχές βάζουν στο «μικροσκόπιο» τις τράπεζες, θέλοντας να εξακριβώσουν τον βαθμό έκθεσής τους στα αυξανόμενα επιτόκια και διερευνώντας κατά πόσο αυτός ο κίνδυνος μπορεί να εξαπλωθεί πέρα από τον τραπεζικό τομέα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το MNI και σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει εάν οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους θα μπορούσαν να πλήξουν την κεφαλαιακή τους βάση σε μια ενδεχόμενη κρίση, τονίζοντας ότι συνιστούν ένα σημείο που χρήζει προσοχής, μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για τον επιτοκιακό κίνδυνο, με τον Ένρια να σημειώνει ότι διερευνώνται οι στρατηγικές αντιστάθμισης ως μέρος των stress test των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, οι πληροφορίες που συλλέγει η ΕΚΤ σχετικά με τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες ομολόγων δεν θα επηρεάσουν άμεσα τα αποτελέσματα των stress test και οι εποπτικές Αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία χωριστά.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται αφ'ότου οι παγκόσμιες Αρχές φαίνεται να υποτίμησαν τις πιθανότητες η αύξηση των επιτοκίων να έχει αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Εντείνεται η στροφή των νοικοκυριών στις καταθέσεις προθεσμίας

Αναβαθμίζει και τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's

Bloomberg για Ελλάδα: Οι εκλογές το τελευταίο εμπόδιο στην πολυετή αναζήτηση της επενδυτικής βαθμίδας

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider