ING: Καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών
Με μέση ωρίμανση χρέους πάνω από τα 18 χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» την απότομη αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, χωρίς να υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Συγκρατημένα αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία με θετική ανάπτυξη και καθησυχασμένη για τη βιωσιμότητα του χρέους, παρόλη την αυξανόμενη αβεβαιότητα ελέω και των εκλογών του τρέχοντος έτους, εμφανίζεται η ING.

Η ολλανδική τράπεζα προειδοποιεί πως οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες, με το ΑΕΠ πολύ πάνω από τα προ-Covid επίπεδα, η ώθηση που δόθηκε από το reopening έχει πλέον εξασθενίσει, ενώ οι εισπράξεις από τον τουρισμό επέστρεψαν επίσης στην ιστορική τους κορύφωση το καλοκαίρι του περασμένου έτους «καθιστώντας απίθανο να δούμε περαιτέρω σημαντικά κέρδη το 2023».

«Η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στην απασχόληση ήταν ισχυρή κινητήρια δύναμη της κατανάλωσης κατά το α' εξάμηνο του 22ου έτους, αλλά τώρα φαίνεται να χάνει ρυθμό. Οι αλλαγές στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, με αναπόφευκτες παρενέργειες στην κατανάλωση. Οι επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις χάρη και στη στήριξη από την εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν θα είναι απρόσβλητες από την επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος των έργων» υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια, το ελληνικό αναπτυξιακό προφίλ καθορίζεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού το καλοκαίρι (με αποκορύφωμα το ανώτατο όριο του 12,1% τον Σεπτέμβριο) επηρέασε την κατανάλωση, η οποία σημείωσε συρρίκνωση 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022 παρά τις γενναιόδωρες ενεργειακές επιδοτήσεις. Μαζί με τις αρνητικές επιπτώσεις στο μέτωπο εξαγωγών, αυτό προκάλεσε συρρίκνωση 0,5% του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η ING εκτιμά πως παρόμοιο μοτίβο θα ακολουθήσει και το τέταρτο τρίμηνο παρά την επιβεβαιωμένη δημοσιονομική στήριξη και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ομαλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για νέες μειώσεις χρέους/ΑΕΠ

Η δημοσιονομική πολιτική, ενώ αναμένεται να επιτρέψει κάποια πρόσθετα προσωρινά μέτρα στήριξης στην περίπτωση που το ενεργειακό σκηνικό το απαιτήσει, θα ακολουθήσει πιο πειθαρχημένο δρόμο. Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2023 στοχεύει σε επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι συνεπές με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2022 και μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το ΑΕΠ.

«Επί του παρόντος, είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, και παρόλο που ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να χαθεί ελαφρώς, βλέπουμε ωστόσο μια σημαντική πτώση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ προς το επίπεδο του 170%», τονίζουν οι αναλυτές. Με μέση ωρίμανση χρέους πάνω από τα 18 χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» την απότομη αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, χωρίς να υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, συμπληρώνουν ενώ οι προβλέψεις τους μιλούν για ανάπτυξη μόλις κατά 0,7% φέτος από 4,9% το 2022 και 1,6% το 2024. Η ING περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,4% το 2024, με το χρέος να υποχωρεί στο 170,3% και στο 164,5% αντίστοιχα.

Οι εκλογές εμπνέουν αβεβαιότητα

«Το 2023 θα είναι έτος εκλογών για την Ελλάδα», γεγονός που προκαλεί μία αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομίας, με το σύστημα της απλής αναλογικής να κάνει πολυπλοκότερη τον σχηματισμό κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι κάλπες μπορούν να στηθούν και νωρίτερα.

«Ο σχηματισμός ενός αξιόπιστου συνασπισμού ίσως να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση», σημειώνουν οι αναλυτές και καταλήγουν πως εάν σε αυτό το μείγμα προστεθούν και τα ευαίσθητα θέματα που θα απασχολήσουν την προεκλογική περίοδο (όπως το Qatargate), σε συνδυασμό με τις παρακολουθήσεις, δημιουργούνται πιθανές εστίες πολιτικής αβεβαιότητας για το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Τα σενάρια της επόμενης μέρας με ορίζοντα την ΑΜΚ

Optima bank και Cepal κάνουν την πρώτη αγοραπωλησία NPLs που εξυγιάνθηκαν – 30 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο Rebound

«Ψυχρολουσία» για πολίτη στον Διόνυσο: Του ήρθε λογαριασμός ύδρευσης 102.966 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider