SOS από λιανεμπόριο, βιομηχανία και υπηρεσίες για νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SOS από λιανεμπόριο, βιομηχανία και υπηρεσίες για νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων
Πολλαπλά μηνύματα για νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων στέλνουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τιμών στην αγορά. Tα στοιχεία δείχνουν ανατιμήσεις στο λιανικό εμπόριο, στη βιομηχανία αλλά και στις υπηρεσίες, ενώ έχουν αρχίσει να φαίνονται και σημάδια επιβράδυνσης στην αγορά.

Πολλαπλά μηνύματα για νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων στέλνουν τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τιμών στην αγορά. Tα στοιχεία δείχνουν ανατιμήσεις στο λιανικό εμπόριο, στη βιομηχανία αλλά και στις υπηρεσίες, ενώ έχουν αρχίσει να φαίνονται και σημάδια επιβράδυνσης στην αγορά…

O δείκτης για το τζίρο στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 8%, όταν ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,2%. Αυτή η ψαλίδα του 10,2% μεταξύ τζίρου και όγκου πωλήσεων υποδηλώνει τις ανατιμήσεις στο κλάδο, οι οποίες συνεχίστηκαν.

Επιπλέον, η μείωση στον όγκο πωλήσεων από την πλευρά της δείχνει ότι οι τριγμοί αυξάνονται στην αγορά. Μάλιστα, τα αναλυτικά στοιχεία για το δείκτη δείχνουν ότι η μείωση στον όγκο πωλήσεων είναι πολύ μεγάλη στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,8%) και στα πολυκαταστήματα (4,8%).

Ανατιμήσεις και σε μεταποίηση – υπηρεσίες

Στη μεταποίηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 26,2%. Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της ανόδου, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι ότι «πατάει» πάνω σε ανάλογη άνοδο τιμών το 2021: τον προηγούμενο Νοέμβριο αυξηθήκαν οι τιμές κατά 24,5% σε σχέση με το 2020. Δηλαδή ενώ ο δείκτης θα έπρεπε (αφού πλέον συγκρίνεται με ήδη τσιμπημένες τιμές), να επιβραδύνεται σημαντικά, τούτο δεν συμβαίνει. Η πορεία ανόδου έχει ελάχιστη κάμψη (από 35,4% τον Οκτώβριο και από 29,4% το Σεπτέμβριο).

Αλλά και στις υπηρεσίες οι πιέσεις είναι ανάλογες: ο δείκτης τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφει ανοδικές τάσεις κυρίως στο πεδίο των μεταφορών. Στις αεροπορικές μεταφορές η άνοδος είναι 27,3%, στις οδικές μεταφορές 13,3% και στις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές 18,5%. Στις υπηρεσίες αποθήκευσης και διακίνησης φορτίων η άνοδος είναι κοντά στο 10%.

Τα εν λόγω στοιχεία από την αγορά στέλνουν το μήνυμα για τη συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023, με επόμενο σταθμό την ανακοίνωση των μετρήσεων για τον πληθωρισμό τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους από την Eurostat και από την ΕΛΣΤΑΤ. Σημαντικό είναι επίσης ότι παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού ως γενικού δείκτη (εξαιτίας του γεγονότος ότι η άνοδος τιμών ενέργειας φαίνεται βραδύτερη συγκρινόμενη τις υψηλές τιμές του 2021), ο δομικός πληθωρισμός και στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ γενικότερα έχει αρχίσει να επιταχύνεται, σημάδι ότι η ακρίβεια διαχέεται στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση 26,2% των τιμών παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία - Στο +42,4% το ηλεκτρικό ρεύμα

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξημένος κατά 8% ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Οκτώβριο

Γιατί η αναβάθμιση του δημόσιου χρέους δεν... φοβάται τις εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider