Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075: Η ανάλυση της Goldman Sachs - Oι 4 τάσεις
Τι θα συμβεί στον πλανήτη τα επόμενα 53 χρόνια σύμφωνα με την Goldman Sachs - Θα ανατραπούν οι οικονομικές ισορροπίες;

Η Goldman Sachs σκέφτεται ήδη το πώς θα διαμορφωθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2075 «αδιαφορώντας» προσωρινά για τα προβλήματα της διπλής κρίσης (πανδημίας και ενέργειας), του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων επιτοκίων και της γενικευμένης φτωχοποίησης του πληθυσμού.

«Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που παρουσιάσαμε για πρώτη φορά μακροπρόθεσμες προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη για τις οικονομίες των BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και λίγο πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ενημερώσαμε και επεκτείναμε αυτές τις προβλέψεις για να καλύψουμε 70 αναδυόμενες και αναπτυγμένες οικονομίες», εξήγησε η μακροοικονομική ομάδα του οίκου αξιολόγηση σε μια μακροσκελή ερευνητική εργασία 45 σελίδων.

«Έντεκα έτη μετά, ενημερώνουμε, επικαιροποιούμε και επεκτείνουμε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας, ενσωματώνοντας νέα δεδομένα και νέες μεθόδους. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις μας καλύπτουν τώρα 104 χώρες με χρονικό ορίζοντα από το 2050 στο 2075» προσθέτουν.

Ακολουθεί μια γρήγορη ματιά στην οικονομική σκέψη της Goldman για τα επόμενα 53 χρόνια.

#1 Τάση: Ασθενέστερη αύξηση πληθυσμού = βραδύτερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Με τους νέους να κάνουν λιγότερα παιδιά με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η αύξηση του πληθυσμού, η Goldman πιστεύει ότι τα δημογραφικά στοιχεία θα ασκήσουν πίεση στην οικονομική ανάπτυξη.

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 3% ετησίως ια τα επόμενα δέκα χρόνια και θα βρεθεί σε μια σταδιακή πτωτική πορεία, αντανακλώντας κυρίως την μικρότερη ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Ζον Χάτζιους. «Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 50 χρόνια, από 2% ετησίως σε λιγότερο από 1%, και αναμένεται να φτάσει κοντά στο μηδέν μέχρι το 2075» έσπευσε να συμπληρώσει.

#2 Τάση: Αναπτυσσόμενες οικονομίες παίρνουν τα σκήπτρα

Ορισμένες από τις σημερινές αναπτυσσόμενες οικονομίες, θα μπορούσαν να γίνουν πρωταγωνίστριες ως οι επόμενες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, επισημαίνει η Goldman.

«Παρόλο που η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σε σχετικούς όρους η ανάπτυξη των δεύτερων συνεχίζει να ξεπερνά την ανάπτυξη των πρώτων», τονίζει ο Χάτζιους. «Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι οι πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου το 2050 θα είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία (με την Ινδονησία να εκτοπίζει τη Βραζιλία και τη Ρωσία). Μέχρι το 2075, με την κατάλληλη πολιτική και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου» ανέφερε.

#3 Τάση: Οι ΗΠΑ κάνουν ένα βήμα πίσω

Παράλληλα, ο επικεφαλής του οίκου εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μειωθεί μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα να χάσουν την κυριαρχία τους.

«Η απόδοση των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η ιστορία υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να επαναληφθεί αυτό την επόμενη δεκαετία. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και αναμένουμε ότι μέρος της εξαιρετικής ισχύος του αμερικανικού δολαρίου των τελευταίων ετών θα αντιστραφεί τα επόμενα 10 χρόνια» σημείωσε ο οικονομολόγος.

#4 Τάση: Η διανομή πλούτου παραμένει στο επίκεντρο

«Είκοσι χρόνια σύγκλισης των αναδυόμενων οικονομιών, οδήγησαν σε μια πιο ίση κατανομή των παγκόσμιων εισοδημάτων», επεσήμανε ο Χάτζιους. «Ωστόσο, ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, η εισοδηματική ανισότητα μέσα στις ίδιες τις χώρες και τους πολίτες έχει αυξηθεί. Αυτό θέτει μια μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της παγκοσμιοποίησης» κατέληξε ο αναλυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με κάτι λιγότερο από ένα δισ. η ΕΚΤ κρατάει -ακόμα- υπό «προστασία» τα ελληνικά ομόλογα

Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία