ΗΠΑ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Θα περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Θα περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας
Ικανοποιημένος με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο εκτιμά πως η διαφαινόμενη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν 60 δολαρίων το βαρέλι στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για πλαφόν, επειδή εφαρμόζουν με συνέπεια τις κυρώσεις που έχουν ήδη υιοθετήσει για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Είναι στο εύρος των τιμών για το οποίο συζητούσαμε εδώ και καιρό και βοηθά σε δύο πράγματα. Το ένα είναι η μείωση των εσόδων της Ρωσίας. Το δεύτερο όμως είναι να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τα ρωσικά βαρέλια στην αγορά» επεσήμανε ο Αντεγέμο σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία για πλαφόν «μπορεί να επιτύχει αυτούς τους δύο στόχους και να μας φέρει σε μια θέση όπου τα έσοδα της Ρωσίας θα μειώνονται, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη, φθηνή ενέργεια σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσα κερδίζει η Ρωσία από τις εξαγωγές του πετρελαίου της, αλλά ακόμα κι αν ορισμένες τιμές της αγοράς είναι επί του παρόντος κάτω από το όριο των 60 δολαρίων, ο μηχανισμός θα περιορίσει την άνοδο των ρωσικών τιμών πετρελαίου και θα συρρικνώσει περαιτέρω τη ρωσική οικονομία το 2023.

«Και το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ξεκινάμε από τα 60 δολάρια, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να... χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω το πλαφόν για να περιορίσουμε τα έσοδα της Ρωσίας με την πάροδο του χρόνου» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Οι αντιπροτάσεις από Ελλάδα και άλλες 6 χώρες της ΕΕ για πιο σφικτό πλαφόν

Βεστάγκερ: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Μακρόν: Οι τεράστιες δημόσιες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ μπορεί να διχάσουν τη Δύση

gazzetta
gazzetta reader insider insider