Γουίλιαμς (Fed): Να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια - Νέα άνοδος της ανεργίας το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γουίλιαμς (Fed): Να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια - Νέα άνοδος της ανεργίας το 2023
«Η πιο σφικτή νομισματική πολιτική έχει ξεκινήσει να μετριάζει τη ζήτηση και να μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλά μέχρι το επόμενο έτος, αλλά θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το 2024.

«Η βασική μου άποψη είναι ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο από αυτό που βρίσκονται σήμερα», ανέφερε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια ενός Q&A μετά από μια ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης. «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την περιοριστική πολιτική για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα περιμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί - τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος» πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

«Κάποια στιγμή, τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν. Διαφορετικά η νομισματική πολιτική θα συσφχιθεί τόσο που θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Βλέπω ένα σημείο, πιθανότατα το 2024, όπου θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός μειώνεται» επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν να κάνουν πολλή δουλειά για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει «πολύ υψηλός». «Η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ζήτησης και προσφοράς και θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% τα επόμενα χρόνια. Θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα επιστρέψουμε σε μια περίοδο σταθερότητας των τιμών» έσπευσε να συμπληρώσει.

Επίσης, υπολογίζει ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί μεταξύ 5% και 5,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να επιβραδυνθεί στο 3% με 3,5% το επόμενο έτος, ενώ προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί μεταξύ 4,5% και 5% έως το τέλος του 2023 από το τρέχον ποσοστό 3,7%.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και υπονομεύει την ικανότητα της οικονομίας μας να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει» σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στασιμοπληθωρισμός: Ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία το 2023

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω Κίνας - «Πλήγμα» για τον ενεργειακό κλάδο

Κίνα: Κίνδυνος για νέα «Τιενανμέν» - Ο Σι «δεν αλλάζει λόγω πίεσης, θα τσακίσει τον λαό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider