«Παράθυρο» Λαγκάρντ για «φρένο» στην ανάπτυξη ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράθυρο» Λαγκάρντ για «φρένο» στην ανάπτυξη ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις επιτοκίων
Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ για την τιθάσευση του πληθωρισμού σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για ταυτόχρονο περιορισμό της ανάπτυξης ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο φρενήρης πληθωρισμός.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια – και η απόσυρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης (της πολιτικής) ενδεχομένως να μην είναι αρκετή», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία της σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. «Αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διαμόρφωση της πολιτική μας στάσης, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιηθεί με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο» σημείωσε.

«Η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μια φάση υψηλού πληθωρισμού δεν τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επιτρέποντας του να ενσωματωθεί στην οικονομία», έσπευσε να συμπληρώσει. «Έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση, αυξάνοντας τα επιτόκια μας κατά 200 μονάδες βάσης και περιμένουμε να τα αυξήσουμε περαιτέρω στα επίπεδα που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» τόνισε επίσης.

Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που τρέχει επίπεδα ρεκόρ στο 10,6%, είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και ακόμη και μια ύφεση, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη πλέον στους χειμερινούς μήνες, είναι απίθανο να μειώσει τις πιέσεις των τιμών αρκετά ώστε οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες να αφήσουν το «γκάζι» των επιτοκιακών ανόδων.

Οι επενδυτές πλέον χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που αναμένουν μία αύξησης των επιτοκίων της τάξεως των 50 μονάδων και εκείνοι που κάνουν λόγο για 75 μ.β. τον Δεκέμβριο με την ΕΚΤ να δρομολογεί για το πρώτο μισό του 2023 τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκαν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, από τις 2 Νοεμβρίου 2022, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τροποποίηση όρων στα TLTROs

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs). Στη διάρκεια της οξείας φάσης της πανδημίας, αυτό το μέσο συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών.

Πλέον, λαμβανομένης υπόψη της απρόβλεπτης και πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, κρίθηκε αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής στις συνθήκες τραπεζικών χορηγήσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επομένως να προσαρμόσει τα επιτόκια που ισχύουν για τις ΣΠΠΜΑ ΙΙΙ από τις 23 Νοεμβρίου 2022 και να παράσχει στις τράπεζες επιπρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάση.

Τέλος, προκειμένου να υπάρξει μια στενότερη ευθυγράμμιση του τοκισμού των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα στο Ευρωσύστημα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει το επιτόκιο των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα Airbnb: Έρχονται φορο-έλεγχοι και «καμπάνες» 5.000 ευρώ για «κρυφά» εισοδήματα

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του το Data Center Region της Microsoft

Γερμανία: Το αμφιλεγόμενο «τζογάρισμα» με την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider