Ευρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη των lockdown η μεταποίηση - Ύφεση «προ των πυλών»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη των lockdown η μεταποίηση - Ύφεση «προ των πυλών»
Τα δεδομένα «πλέον σηματοδοτούν ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Joe Hayes.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη των lockdown το 2020 «βυθίστηκε» η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός-ρεκόρ και η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας διαβρώνουν τη ζήτηση για αγαθά.

Οι μεγάλες οικονομίες της νομισματικής ένωσης πλην της Ιρλανδίας γνώρισαν περαιτέρω επιβράδυνση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των PMI της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Η Ισπανία επλήγη περισσότερο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, η οποία είναι και από τις πιο εκτεθειμένες στις περικοπές των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία.

Τα δεδομένα «πλέον σηματοδοτούν ξεκάθαρα ότι η μεταποιητική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Joe Hayes. «Οι παράγοντες που είναι πιθανό να επιδεινώσουν την ύφεση περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πεισματικά αυξημένος παρά τις συνεχείς ενδείξεις ότι οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχωρούν».

Έρευνες στην Ασία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η δραστηριότητα των εργοστασίων επιβραδύνεται επίσης, συντελώντας έτσι στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται σε υφεσιακή κατεύθυνση.

Η Ευρωζώνη προβλέπεται να διολισθήσει σε ύφεση εν μέσω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας και της αβεβαιότητας που προκαλείται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έστω και αν παρέμεινε απροσδόκητα ανθεκτική τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

PMI: Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση – Μείωση παραγωγής και υποτονική ζήτηση

ΗΠΑ: Μικρή βελτίωση για τον κλάδο της μεταποίησης τον Οκτώβριο

Fed: Τι αναμένουν σήμερα οι αγορές για τα επιτόκια - Ξεκίνησε το «ξεφόρτωμα» assets η BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider