Σύνοδος Κορυφής: «Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο» - Γερμανικό «όχι» για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: «Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο» - Γερμανικό «όχι» για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Γερμανική επιμονή στο «όχι» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι εργασίες θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο.

H άρνηση της Γερμανίας για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απογοήτευσαν Βέλγιο και Ιταλία, τη στιγμή που οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες, με στόχο να αμβλύνουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ οι διεργασίες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει πλήρης ομοφωνία.

Η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ- ηγείται ενός μικρού στρατοπέδου που αρνείται επίμονα τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με το επιχείρημα ότι δημιουργείται κίνδυνος για τον εφοδιασμό και μειώνεται το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την πλευρά τους, υπέρ της ιδέας ενός ανώτατου ορίου τιμής στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου, τάσσονται τουλάχιστον 15 χώρες από το μπλοκ των 27 ώστε να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.

«Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο»

«Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Tο δείπνο oλοκληρώθηκε όμως η συζήτηση συνεχίζεται και επικεντρώνεται στα αλληλένδετα ζητήματα της ενέργειας και της οικονομίας.

Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τις υψηλές τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί μετά τη δραματική μείωση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Η ενότητά μας πρέπει να είναι πραγματική... Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα και βαθύτερα», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Ουγγαρικό «όχι»

Παράλληλα και η Ουγγαρία δεν θα συμφωνήσει σε ένα ανώτατο όριο τιμής στο εισαγόμενο φυσικό αέριο στην ΕΕ επειδή θα τερματίσει τις ρωσικές παραδόσεις, όπως δήλωσε ανώτερος βοηθός του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει ένα πλαφόν θα πρέπει να εξαιρέσει την Ουγγαρία, όπως έκανε για το πετρέλαιο.

«Απλώς δεν θα λειτουργήσει (σσ: το πλαφόν). Το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα έχουμε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σε υψηλότερη τιμή, σε αντίθεση με τον αρχικό σκοπό», δήλωσε ο Μπαλάζ Όρμπαν, πολιτικός διευθυντής του Ούγγρου πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Tριβές στο γαλλογερμανικό άξονα

Την ίδια στιγμή, τριβές παρουσιάζουν οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι το Βερολίνο διακινδυνεύει να οδηγήσει σε απομόνωση την Ευρώπη και με τον υπουργό Οικονομικών του Μπρινό Λεμέρ να απευθύνει μήνυμα για επανεκκίνηση του γαλλογερμανικού άξονα.

Συνήθως, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. προσπαθούν να εξασφαλίσουν ενότητα και να παρουσιάσουν κοινές θέσεις πριν από σημαντικές συναντήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, όμως στη σημερινή σύνοδο κορυφής είναι βαθιά διχασμένες όπως παρατηρεί και το Bloomberg.

Ο Μακρόν προσερχόμενος στη σύνοδο είπε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών και ζήτησε να σταματήσει η απομόνωση της Γερμανίας. Ο υπουργός Οικονομικών του είπε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σε μία σειρά από τομείς για να ισχυροποιήσουν τη συμμαχία τους. «Είναι τα πράγματα εύκολα αυτή τη στιγμή; Όχι. Είναι αυτό κατανοητό; Ναι», είπε ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στο Cabinet ARC.

Οι σχέσεις των δύο χωρών κλονίστηκαν από μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων τις ενεργειακές υποδομές, την πυρηνική ενέργεια, την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και τα κοινά αμυντικά σχέδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο - Να επιτευχθεί ευρωπαϊκή συμφωνία για την ενεργειακή κρίση

Τι σημαίνει για τράπεζες και κυρίως για τους servicers η κόκκινη κάρτα Σταϊκούρα για τους πλειστηριασμούς

Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία θα κατασκευάσουν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider