Σίμσον: Με τα μέτρα της ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της ζήτησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σίμσον: Με τα μέτρα της ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της ζήτησης
«Τα μέτρα της ΕΕ για την τιμή του φυσικού αερίου πρέπει να αποφύγουν την αύξηση της ζήτησης» υπογραμμίζει η Κάντριο Σίμσον.

To νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η ΕΕ για την αναχαίτιση των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου πρέπει να περιορίσει και την ενισχυμένη χρήση του καυσίμου ελέω της ραγδαίας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η Κομισιόν την Τρίτη θα προτείνει μια σειρά μέτρων για την μείωση των επιπτώσεων από το κλείσιμο της στρόφιγγας από πλευράς Ρωσίας, ώστε να στηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι Επίτροποι θα συζητήσουν πιθανές λύσεις σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή, όπως γνωστοποίησε η κα Σίμσον μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Ενώ περισσότερα από τα μισά από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ πιέζουν για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, διαφωνούν ως προς τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο θα γίνει αυτό. Η πρόκληση για την ΕΕ είναι να συγκρατήσει το κόστος και ταυτόχρονα να αποτρέψει τη ζημία στην κοινή αγορά και την αύξηση της ζήτησης για το καύσιμο σε μια εποχή που θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να εξασφαλίσει επαρκή αποθήκευση φυσικού αερίου για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.

«Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου, επειδή το φυσικό αέριο δεν είναι διαθέσιμο», τόνισε η Σίμσον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ζυγίσει εάν θα υποβάλει νομοθεσία που θα περιορίζει προσωρινά την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ ένα τέτοιο πλαφόν θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τα μέτρα που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, ορισμένα κράτη μέλη αμφισβητούν την αποδοτικότητά του.

Τα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στην Ευρώπη κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της ζήτησης. Οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν για την ενεργειακή κρίση σε σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Ενώ είναι πιθανό να εγκρίνουν μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια φυσικού αερίου, τη στιγμή που διπλωμάτες εκτιμούν μια συμφωνία για την οροθέτηση πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου παραμένει άπιαστη.

Η Σίμσον δήλωσε επίσης ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ στις 5 Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου φέρνει την παγκόσμια αγορά αντιμέτωπη με προκλήσεις. Μάλιστα, τονίζει πως το καρτέλ έχει την ευθύνη να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς το κόστος δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά έχει επίσης σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική και την Ασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Συνεχίζεται η προέλαση των ΑΠΕ – Πάνω από 50% το «πράσινο» μερίδιο για 35 ημέρες το 2021

Σκυλακάκης: Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα «διλήμματα» του Ευρωπαίου καταναλωτή μέσα στην πληθωριστική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider