Κουκ (Fed): Υπέρ υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα ενάντια στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κουκ (Fed): Υπέρ υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα ενάντια στον πληθωρισμό
Στις παρατηρήσεις της, η Κουκ είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι απαραίτητα επειδή ο πληθωρισμός παραμένει «πεισματικά και απαράδεκτα υψηλός».

Η νέο-ορκισθείσα διοικητής της Fed Λίζα Κουκ δήλωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει επιπρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων και τη διατήρηση του επιτοκίου σε αρκετά υψηλά επίπεδα ώστε να περιοριστεί η ανάπτυξη έως ότου η κεντρική τράπεζα είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός είναι «σταθερά σε τροχιά» προς τον στόχο του 2%.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, πρέπει να πέσει και να επιμείνουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά», είπε η Κουκ στο Peterson Institute for International Economics, στην πρώτη της ομιλία μετά την ένταξή της στη Fed τον Μάιο, σύμφωνα με το Marketwatch.

Η Κουκ, η οποία ήταν καθηγήτρια οικονομικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρετεί στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Fed.

Εγκρίθηκε ο διορισμός της τον Μάιο σε μια οριακή, κομματική ψηφοφορία 51-50, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να δίνει την αποφασιστική ψήφο.

Όταν η Κουκ προσχώρησε στη Fed, το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας ήταν κάτω από 1%. Έκτοτε, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε ένα εύρος 3% -3,25% και η μέση εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος 4,55-4,75% το επόμενο έτος.

Στις παρατηρήσεις της, η Κουκ είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι απαραίτητα επειδή ο πληθωρισμός παραμένει «πεισματικά και απαράδεκτα υψηλός».

Και αφού έφτασε σε υψηλά 40 ετών αυτό το καλοκαίρι, ο πληθωρισμός παρουσίασε βραδύτερη πτώση από ό,τι περίμενε, προσέθεσε η Κουκ.

Ταυτόχρονα, «υπάρχουν λόγοι να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες», είπε η Κουκ. Επισήμανε δε, ότι οι τιμές για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν μειωθεί και οι τιμές των νέων αυτοκινήτων θα πρέπει επίσης να μετριαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπόστιτς (Fed): Υπέρ της παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου

Ντάλι (Fed): Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider