Ευρωζώνη: Εμπορικό έλλειμμα 34 δισ. τον Ιούλιο - Στα «ύψη» οι εισαγωγές λόγω ενεργειακής κρίσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Εμπορικό έλλειμμα 34 δισ. τον Ιούλιο - Στα «ύψη» οι εισαγωγές λόγω ενεργειακής κρίσης
Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε εισαγωγές και εξαγωγές, έγειρε προς την πρώτη πλευρά με την ενέργεια να «καίει» τους Ευρωπαίους.

Η ευρωζώνη παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών της ευρωζώνης (η διαφορά εξαγωγών - εισαγωγών) διαμορφώθηκε σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ (33,9 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το πλεόνασμα των 20,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανέφερε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

Το έλλειμμα προήλθε από την άνοδο των εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση στα 269,5 δισ. ευρώ, παρόλο που και οι εξαγωγές αυξήθηκαν αλλά με βραδύτερο ρυθμό 13,3%, στα 235,5 δισ. ευρώ.

Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές της ευρωζώνης μειώθηκαν εποχικά προσαρμοσμένες κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5%. Συγκεντρωτικά, έως τον Ιούλιο του 2022, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 177,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 121,3 δισ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του 2021.

Οι πληρωμές για εισαγωγές ενέργειας ήταν που «τίναξαν την μπάνκα» καθώς εκτοξεύθηκαν σε 352,4 δισ. ευρώ τους πρώτους επτά μήνες του έτους σε σύγκριση με τα 128,7 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ο λόγος της εκτίναξης του λογαριασμού του μπλοκ για τις εισαγωγές ενέργειας και άλλων πρώτων υλών, οφείλεται στο ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σπίτι μου»: Δάνεια έως 150.000 ευρώ για νέους με επιτόκιο 1% - Πότε ξεκινάει το στεγαστικό πρόγραμμα

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's αναμένει η Citi

Οι νέες τιμές στα καύσιμα κίνησης μετά από τη λήξη της επιδότησης - Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο

gazzetta
gazzetta reader insider insider