Λαγκάρντ: Είμαστε πολύ μακριά από το peak των επιτοκίων - Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις λάθος προβλέψεις

Χρυσάνθη Ζησιμοπούλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Είμαστε πολύ μακριά από το peak των επιτοκίων - Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις λάθος προβλέψεις
Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος από τους Κεντρικούς Τραπεζίτης της Ευρώπης χαρακτήρισε την σημερινή ομόφωνη απόφαση της ΕΚΤ η επικεφαλής της Τράπεζας. «Είμαστε σε ταξίδι που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο» και «συνεχίζουμε στο δρόμο προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Σημαντικό και εμπροσθοβαρές βήμα στην προσπάθεια για επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχουν τεθεί ως στόχος από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες της Ευρώπης χαρακτήρισε την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον απόηχο των ανακοινώσεων για τη νομισματική πολιτική. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Έγιναν λάθη στις προβλέψεις

Παραδέχθηκε πως η ΕΚΤ έκανε λάθη στην πρόβλεψη του πληθωρισμού, τονίζοντας πως «εγώ ως επικεφαλής αναλαμβάνω την ευθύνη» για τα λάθη, ενώ ως ρίζα του προβλήματος έθεσε την ενεργειακή κρίση, εξηγώντας πως υπήρξαν αστάθμητοι παράγοντες όπως, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ενεργειακός "εκβιασμός". Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την αξιοπιστία της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ απάντησε πως αυτό θα κριθεί από το αν θα επιστρέψει ο πληθωρισμός στα επίπεδα μεσοπρόθεσμου στόχου του 2%.

Δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό επιτόκιο που θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση

Εξήγησε πως δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό επιτόκιο (terminal rate), καθώς είμαστε «πολύ μακριά από το επιτόκιο που θα μας επιστρέψει» στους στόχους για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό 2% και για αυτό οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να είναι «έγκαιρες» και επανέλαβε για ακόμα μία φορά πως οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται σε βάση συνεδρίασης.

«Είμαστε σε ταξίδι που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο» και «συνεχίζουμε στο δρόμο προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε η Γαλλίδα πρόεδρος της ΕΚΤ, απευθυνόμενη ανοικτά στους επικριτές της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω στη λήψη αποφάσεων. Το επιτόκιο «σε μηδενικά επίπεδα δεν είναι το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ δεν θα μιμηθεί άλλες Κεντρικές Τράπεζες

Τόνισε πως η νομισματική πολιτική δεν θα επιλύσει το θέμα της ενεργειακής κρίσης, απλά η στάση της ΕΚΤ στέλνει ένα ισχυρό σινιάλο. Ως ΕΚΤ «δεν μπορούμε να λειτουργούμε με καθαρά μαθηματικά κριτήρια», οι αποφάσεις μας πρέπει να περιλαμβάνουν την παράμετρο της συλλογικής κρίσης του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου μέσω Webex, δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν θα μιμηθούμε άλλες Κεντρικές Τράπεζες», ενώ «δεν είναι ούτε προαποφασισμένη, ούτε προδιαγεγραμμένη» η πορεία που θα ακολουθεί η ΕΚΤ.

Αναθεώρηση των προβλέψεων για πορεία της οικονομίας και πληθωρισμό

Στο εισαγωγικό της σχόλιο παρέθεσε τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ και συγκεκριμένα: οι εμπειρογνώμονες αναμένουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024. Ανέφερε πως μετά από την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στο πρώτο μισό του 2022, τα πρόσφατα δεδομένα καταδεικνύουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με την οικονομία να αναμένεται να οδηγηθεί σε στασιμότητα εντός του έτους και στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πως η παραμονή του πληθωρισμού στα τρέχοντα επίπεδα θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις της Τράπεζας, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα-στόχο του 2%. Τόνισε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την μελλοντική νομισματική πολιτική θα εξαρτώνται από τα δεδομένα και θα ακολουθηθεί προσέγγιση για λήψη αποφάσεων ανά συνεδρίαση, σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται. Παράλληλα εξήγησε πως σημαντικός κίνδυνος για την ανάπτυξη παραμένει η παρατετάμενη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με τα κόστη στα τρόφιμα και την ενέργεια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Οι πολύ υψηλές τιμές ενέργειας μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ οι διαταραχές στην προσφορά εξακολουθούν να συμπιέζουν την οικονομική δραστηριότητα, παρά το γεγονός πως έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται. Η δυσμενής γεωπολιτική κατάσταση, ιδιαιτέρως η «αδικαιολόγητη» επίθεση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι προαναφερθέντες παράγοντες αντανακλώνονται στην καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το βασικό σενάριο προοπτικών της οικονομίας, εξήγησε πως το εν λόγω σενάριο «βλέπει» συνέχιση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει εναλλακτικό αρνητικό σενάριο το οποίο αναμένει ύφεση σε περίπτωση ακραίων εξελίξεων, παραδεχόμενη ωστόσο πως κάποιες εξ αυτών όπως το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του φυσικού αερίου έχουν ήδη συμβεί.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών της επιτοκίων -αυτή τη φορά κατά 75 μονάδες βάσης- αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αυξήσεις στο μέλλον, καθώς εκτιμάται πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider