Bloomberg: Τουλάχιστον έως το 2025 η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Θα αλλάξει ο τρόπος ζωής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Τουλάχιστον έως το 2025 η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Θα αλλάξει ο τρόπος ζωής
Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα αντιμετωπίσουν τον φετινό χειμώνα, το επόμενο έτος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο, αναφέρει το Bloomberg.

Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα αντιμετωπίσουν τον φετινό χειμώνα, το επόμενο έτος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο, αναφέρει το Bloomberg.

Η απώλεια ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα προκαλέσει την ταχύτερη εξάντληση των αποθεμάτων όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν τους επόμενους μήνες και θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την προετοιμασία τις θερμές περιόδους που θα ακολουθήσουν. Χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη γρήγορη λύση, οι πιέσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το 2025, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου ενέργειας.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», εκτίμησε ο Niek Den Hollander, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο αυτή την εβδομάδα. «Είναι πιθανό τα κράτη να μην μπορέσουν να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς χώρους το επόμενο καλοκαίρι στον ίδιο βαθμό που το κατάφεραν φέτος».

Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη, η συμπίεση έχει οδηγήσει σε μια κρίση κόστους διαβίωσης και έχει ωθήσει τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τις πιέσεις που θα εκδηλωθούν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, έχοντας δεσμεύσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ για να απαλλαγούν από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος αυτό το χειμώνα. Αλλά όταν θα λήξουν τα μέτρα, τότε θα έρθει ο απολογισμός και ακόμη δεν υπάρχει ανακούφιση.

«Κάπου μεταξύ 2025 και 2027 θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να επιστρέφουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021», δήλωσε ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg. Η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη».

Θα αλλάξει ο τρόπος ζωής

Έπειτα από δεκαετίες εξάρτησης από τη Μόσχα, η περιοχή αντιμετωπίζει τώρα τις οδυνηρές συνέπειες της έλλειψης, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας και τις επιχειρήσεις να μειώνουν την παραγωγή τους.

«Αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της εταιρείας ανάπτυξης LNG Tellurian «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Θα οδηγείς το αυτοκίνητό σου λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τη θέρμανση λιγότερο συχνά, θα ανάβεις τα φώτα σου λιγότερο συχνά και θα πρέπει να ζεις με μια βιομηχανική παραγωγή που έχει περιοριστεί».

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το ρωσικό αέριο -- το οποίο πέρυσι κάλυψε περίπου το 40% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -- δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί. Αφού η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream επ' αόριστον το Σαββατοκύριακο, οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας θα μπορούσαν να είναι επόμενες.

Κινδυνεύει και το αέριο μέσω Ουκρανίας

«Εάν το τελικό στοίχημα του Κρεμλίνου είναι να 'λιμοκτονήσει' η κεντρική Ευρώπη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, τότε σίγουρα κινδυνεύει και η διέλευση μέσω Ουκρανίας», δήλωσε η Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Kpler.

Η ΕΕ στοχεύει να συζητήσει ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο ενός πρωτοφανούς σχεδίου για παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Μόσχα δεν θα δώσει τίποτα εάν επιβληθεί το πλαφόν.

Η αντιπαράθεση ασκεί πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας. Η Νορβηγία είναι πλέον ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά δεν έχει ικανότητα να αντισταθμίσει πλήρως τις προμήθειες από τη Ρωσία. Άλλοι κοντινοί προμηθευτές, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αλγερία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Μπορεί η Ευρώπη να καλυφθεί με LNG;

Το LNG, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί με πλοία από μακρινούς παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή. Η Γερμανία -- μεταξύ των χωρών που εκτίθενται περισσότερο στην απώλεια των ρωσικών παραδόσεων -- επιταχύνει ώστε να ανοίξει τους πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG τους επόμενους μήνες.

Αλλά η ικανότητα εισαγωγών είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Η παγκόσμια παραγωγή LNG είναι ήδη περιορισμένη και η αύξηση της δυναμικότητας διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Colin Parfitt, αντιπρόεδρο της Chevron. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να κοντραριστεί με την Ασία για τις υπάρχουσες ποσότητες τα επόμενα δύο χρόνια.

Με την Ευρώπη να οδεύει προς ένα μικρότερο απόθεμα διαθέσιμου φυσικού αερίου, οι αγορές θα παραμείνουν σφιχτές στο άμεσο μέλλον.

«Θα επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», προέβλεψε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας ενέργειας Equinor. «Η μεταβλητότητα στις τιμές ήρθε για να μείνει για μεγαλύτερο διάστημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Ο Nord Stream θα επαναλειτουργήσει μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του

Πούτιν: Η Δύση αποτυγχάνει - Αδύνατον να απομονωθεί η Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider