Ρεύμα: Νέο «ιστορικό υψηλό» τον Αύγουστο πριν από το... καινούριο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Νέο «ιστορικό υψηλό» τον Αύγουστο πριν από το... καινούριο ρεκόρ του Σεπτεμβρίου
Το φράγμα των 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έσπασε για πρώτη φορά η εγχώρια αγορά Επόμενης Ημέρας, διαμορφούμενη στα 436,53 ευρώ. Παρά το ρεκόρ, η ελληνική αγορά είναι η 13η ακριβότερη στην Ε.Ε. τον Αύγουστο, με την Ιταλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 543,15 ευρώ. Δεδομένη η ακόμη πιο αρνητική «επίδοση» τον επόμενο μήνα και στην Ελλάδα, καθώς το πλαφόν της ΡΑΕ για τις μονάδες αερίου «δείχνει» πως ο Σεπτέμβριος θα κλείσει ψηλότερα από τα 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας πιστοποιούν οι μηνιαίες τιμές για τον Αύγουστο, οι οποίες παρά την εκτίναξή τους σε επίπεδα-ρεκόρ, είναι περίπου δεδομένο ότι θα επισκιασθούν από τα χονδρεμπορικά κόστη που θα καταγραφούν τον επόμενο μήνα.

Έτσι, δείχνουν ανάγλυφα τον λόγο που η Κομισιόν ετοιμάζει ήδη τη «φόρμουλα» εφαρμογής ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στο αέριο, όπως πρώτο έγραψε το Insider.gr, την ώρα που ολοένα περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες στη «Γηραιά Ήπειρο» αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν προαναγγέλλουν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων πανευρωπαϊκής εμβέλειας, ώστε να δοθεί τέλος στις εξωφρενικές ανατιμήσεις.

Ακριβότερο Σεπτέμβριο «δείχνει» η ΡΑΕ

Στην περίπτωση για παράδειγμα της χώρας μας, η αγορά Επόμενης Ημέρας κλείνει τον Αύγουστο με ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, καθώς θα σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα των 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, διαμορφούμενη στα 436,53 ευρώ. Αν και αυτή η τιμή κυριολεκτικά ζαλίζει, καθώς είναι 260% υψηλότερη από την τιμή του Αυγούστου του 2021, δυστυχώς δίνει απλώς μία πρόγευση του ακόμη μεγαλύτερου εκτροχιασμού που θα καταγραφεί τον αμέσως επόμενο μήνα.

Ο ακόμη μεγαλύτερος εκτροχιασμός σημαίνει πως το Σεπτέμβριο η ελληνική χονδρεμπορική θα κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 550 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Κάτι που πιστοποιεί το πλαφόν το οποίο καθόρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αποζημίωση των μονάδων αερίου συνδυασμένου κύκλου, στα 564 €/MWh, το οποίο λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους των μονάδων, είναι αισθητά αυξημένο έναντι του Αυγούστου.

Εξάλλου, το πλαφόν της ΡΑΕ έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου που, όπως έγραφε το Insider.gr, προέβλεπαν ότι θα «κλείσει» ο Σεπτέμβριος αρκετά πάνω από τα 500 €/MWh. Εκτιμήσεις που όπως φάνηκε συμμερίζονται και οι εταιρείες προμήθειας, ανακοινώνοντας χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο κατά 62% μεγαλύτερες από τον προηγούμενο μήνα.

Γενικό ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη

Αν και τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την όξυνση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας, τα δεδομένα σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη πιο δυσοίωνα. Είναι ενδεικτικό ότι ο τρέχων μήνας ολοκληρώνεται με τη μέση μηνιαία τιμή να διαμορφώνεται σε 12 κράτη-μέλη σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα από την ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι σήμερα η χώρα μας έχει την υψηλότερη ημερήσια τιμή στη «Γηραιά Ήπειρο», με 697,41 €/MWh.

Ακριβότερη «κλείνει» τον Αύγουστο η Ιταλία, με την αδιανόητη τιμή των 543,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η οποία είναι και η μόνη που προς ώρας έχει σπάσει το φράγμα των 500 ευρώ. Ακολουθεί η Ουγγαρία με 495,29 €/MWh, η Σλοβενία με 494,01 ευρώ, η Αυστρία (493,84 ευρώ), η Κροατία (493,67 €), η Γαλλία (492,49 €), η Σλοβακία (492,12 €), και η Ρουμανία (490,43 ευρώ).

Ο τρέχων μήνας ολοκληρώνεται με μέσες μηνιαίες τιμές αισθητά πάνω από τα 450 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Τσεχία (476,38 €/MWh) και τη Γερμανία (465,18 €). Ακριβότερη από τη χώρα μας είναι επίσης τον Αύγουστο το Βέλγιο (448,13 €) και η Ολλανδία (447,06 ευρώ).

Επί τάπητος και διαρθρωτικές αλλαγές

Η επείγουσα κατάσταση που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά εξηγεί γιατί, όπως είχε γράψει το Insider.gr, έχει αποφασιστεί να επισπευσθεί η επεξεργασία της τεχνικής λύσης για την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στο αέριο, ώστε να συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Κομισιόν εργάζεται παράλληλα και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, μελετώντας επίσης διαρθρωτικές αλλαγές στον υφιστάμενο σχεδιασμό της αγοράς ρεύματος (Target Model), που θα αποσοβήσουν το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στο μέλλον μία ανάλογη «φωτιά» στις τιμές. Όπως είναι φυσικό, οι αλλαγές αυτές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποφασισθούν και να εφαρμοσθούν, ώστε να διασφαλισθεί πως δεν θα υπάρξει καμία παρενέργεια σε καμία χώρα και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το ενεργειακό της μίγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider