Η αγορά δεν «σορτάρει» μόνο τα ιταλικά ομόλογα...

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αγορά δεν «σορτάρει» μόνο τα ιταλικά ομόλογα...
Αυξάνονται ταχύτατα τα «στοιχήματα» κόντρα στο Ευρώ, δεν είναι μόνο η Ιταλία στο στόχαστρο.

Η αβεβαιότητα που διαχέεται για την οικονομία της ευρωζώνης, οι επιφυλάξεις για την ικανότητα της ΕΚΤ να είναι αυτή την φορά αποτελεσματική στην στήριξη του Ευρώ και η αναγνώριση της αποφασιστικότητας της... Fed, να βάλει πάνω απ' όλα το δολάριο, έχουν ανοίξει και πάλι κερδοσκοπικά παράθυρα στα hedge funds.

H εμφάνιση στον διεθνή οικονομικό τύπο (FT) πρόσφατα δημοσιευμάτων για την συσσώρευση κερδοσκοπικών κινδύνων για τα ιταλικά ομόλογα, είναι μέρος της νέας πραγματικότητας. Και ίσως όχι απαλλαγμένο από σκοπιμότητες που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα που βρίσκεται σε «φουλ» προεκλογική περίοδο.

Η αλήθεια «ολόκληρη» είναι ότι τα hedge funds δεν περιορίσθηκαν στα 39 δισ. ευρώ ιταλικά ομόλογα προκειμένου να σορτάρουν την ιταλική αγορά όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα των FT.

«Δανείσθηκαν» συνολικά ευρωπαϊκά ομόλογα της τάξης των 382 δισ. ευρώ – ανάμεσά τους και μία αναλογικά μικρή ποσότητα ελληνικών – σε ένα στοίχημα ενάντια στο ευρωπαϊκό χρέος, που είναι το μεγαλύτερο κερδοσκοπικό στοίχημα από την κρίση του 2008.

Είναι ακριβές ότι η... προτίμηση στα ιταλικά ομόλογα ήταν η μεγαλύτερη, δεδομένης της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που αναμένεται ότι θα αναδυθεί από τις επικείμενες εκλογές στις 25 Σεπτέμβρη.

Όμως το κερδοσκοπικό στοίχημα που έχει αρχίσει να παίζεται αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, δηλαδή το Ευρώ.

Ποντάρουν στην «πτώση» του Ευρώ

Γιατί το Ευρώ; Γιατί είναι ένα «ενιαίο νόμισμα» που εξακολουθεί όμως να «στηρίζεται» σε ένα οικονομικό πλαίσιο αυτόνομων οικονομιών, με διαφορετικές αντοχές και αποκλίνουσες οικονομικές πολιτικές, εν μέσω μία τέλειας καταιγίδας που την συνθέτουν η ενεργειακή κρίση, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και τα άλυτα γεωπολιτικά ζητήματα με την Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και ένα χρόνο η συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ με το δολάριο είναι σχεδόν σταθερά καθοδική, με το ευρωνόμισμα να «γονατίζει» μπροστά στην δυναμική της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά στις αγορές συναλλάγματος μετά την ομιλία του Τζ. Πάουελ σήμερα στο Jackson Hole.

Είναι εμφανές πλέον το γιατί τα Hegde Funds βλέπουν πάλι ευκαιρίες για κέρδη στο Ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού χρέους.

Η αδυναμία της Ευρωζώνης να συγκροτήσει μία ενιαία ενεργειακή πολιτική, σαν συνέπεια της επιλογής της να ακολουθήσει την πολιτική ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία, με τις κυρώσεις που εφαρμόσθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντανακλούν στο Ευρώ και στην αγορά κρατικού και ιδιωτικού χρέους.

Η ΕΚΤ βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που διαθέτει, έχοντας ήδη αποφασίσει να επαναφέρει το ζήτημα της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή της αναχαίτισης του πληθωρισμού, στην κορυφή της λίστας της, αναγκαστικά θέτουν σε δοκιμασία τις διαφορετικής ισχύος αντοχές των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Αυτό οι αγορές το γνωρίζουν καλά... Και παίρνουν θέσεις για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία καθώς τα προβλήματα στην Ευρώπη, δεν μπορούν να λυθούν στην Ευρώπη.

Φυσικό αέριο και πληθωρισμός

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα έκρηξη τιμών στο ήδη πανάκριβο φυσικό αέριο που προμηθεύεται μέσω θαλάσσης (LNG).

Γιατί ξαφνικά αυτή η νέα εκρηκτική αύξηση; Επειδή θα μειωθούν οι ροές από τον Nord Stream 1 για τρεις ημέρες; Όχι, δεν πρόκειται γι' αυτό.

Η ανομολόγητη ιστορία είναι διαφορετική. Και μας πάει πίσω στον Ιούνιο όταν στο Terminal της Quintana, στο Τέξας των ΗΠΑ, στο Freeport LNG, το δεύτερο μεγαλύτερο σημείο εξαγωγών LNG (περίπου το 20% των συνολικών εξαγωγών LNG από τις ΗΠΑ) ξέσπασε μία τεράστια πυρκαγιά και «πάγωσαν» οι εξαγωγές. Πρόκειται για το σημείο απ' όπου έφευγαν οι μεγαλύτερες εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη.

Προχθές ανακοινώθηκε ότι οι ζημιές επισκευάσθηκαν και τίθεται εκ νέου σε λειτουργία. Με την διαφορά ότι η επαναλειτουργία του συνοδεύθηκε από μία διευκρίνιση ότι παρ' όλα αυτά δεν θα γίνουν εξαγωγές LNG πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, γιατί το φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο μόνο για εσωτερική κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν δηλαδή οι ενδιάμεσες εκλογές σε Βουλή και Γερουσία...

Το άμεσο αποτέλεσμα της διευκρίνισης αυτής ήταν να πέσουν οι τιμές στις ΗΠΑ και να αυξηθούν κατακόρυφα εκ νέου στην Ευρώπη.

Και βέβαια η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει με κανένα από τα διαθέσιμα εργαλεία της, το... Freeport LNG.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον γίνεται αρκετά ξεκάθαρο το γιατί – όχι και τόσο ξαφνικά - τα hedge funds βάζουν και πάλι στο μάτι το ευρωπαϊκό χρέος, κρατικό και ιδιωτικό...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Κλείστε θέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές» - Οι προκλήσεις παραμένουν και είναι μπροστά

gazzetta
gazzetta reader insider insider