Ρεύμα: Στα 635,7 εκατ. ευρώ οι παρακρατήσεις στους παραγωγούς τον Ιούλιο για τις επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα 635,7 εκατ. ευρώ οι παρακρατήσεις στους παραγωγούς τον Ιούλιο για τις επιδοτήσεις
Με δεδομένο ότι για την απορρόφηση των αυξήσεων διατέθηκαν τον προηγούμενο μήνα 722 εκατ. ευρώ, το 88% περίπου από αυτό το ποσό προήλθε από τον μηχανισμό παρακράτησης των «ουρανοκατέβατων κερδών» των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σε σημαντική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, «μεταφράστηκε» τον Ιούλιο ο μηχανισμός παρακράτησης των «ουρανοκατέβατων κερδών» των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την επεξεργασία του Insider.gr των στοιχείων που δημοσιεύει η ΡΑΕ, προκύπτει ότι μέσω του μηχανισμού εισέρρευσε για επιδοτήσεις ένα ποσό ύψους 635,7 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 87,9% των 722 εκατ. που διατέθηκαν τον περασμένο μήνα για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στο ρεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του μηχανισμού, ο οποίος έκανε «πρεμιέρα» στις 8 Ιουλίου. Με την ενεργοποίηση του μέτρου, «ενεργοποιήθηκαν» ανώτατα όρια στην αποζημίωση κάθε τεχνολογίας ηλεκτροπαραγωγής, ώστε τα υπόλοιπα ποσά που εισπράττονται από τη χονδρεμπορική αγορά να οδεύουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση των κρατικών ενισχύσεων.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ακόμη και πριν από τη θέσπιση του πλαφόν, ήδη συγκεντρώνονταν τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των μονάδων ΑΠΕ με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, τα οποία από μία διαφορετική «οδό» (μέσω του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ), κατέληγαν και πάλι στο ΤΕΜ για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Ωστόσο, με τον μηχανισμό παρακράτησης διευρύνθηκε η συγκέντρωση υπερεσόδων, ώστε να καλύψει όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Φρέσκο χρήμα» 317,7 εκατ. ευρώ

Έτσι, πλέον συγκεντρώνονται «ουρανοκατέβατα έσοδα» και από τους λιγνιτικούς σταθμούς, τις μονάδες αερίου, τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, καθώς και μονάδες ΑΠΕ (συνολικής ισχύος περίπου 150 MW) που συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, χωρίς λειτουργική ενίσχυση.

Όσον αφορά τον Ιούλιο, αυτό σημαίνει πως από τα 635,7 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν, ένα ποσό της τάξης των 318 εκατ. (το οποίο προέρχεται από το πλαφόν στις ΑΠΕ) θα αξιοποιείτο για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, ακόμη κι αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός. Ωστόσο, με την επέκταση της παρακράτησης των «υπερεσόδων» σε όλες τις τεχνολογίες, προστέθηκαν τον προηγούμενο μήνα επιπλέον 317,7 εκατ. περίπου στην οικονομική «δύναμη πυρός» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Από αυτό το «φρέσκο χρήμα» των 317,7 εκατ., η μεγαλύτερη συνεισφορά προήλθε από τις μονάδες αερίου κλειστού κύκλου, η οποία έφτασε στα 146 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι λιγνιτικές μονάδες με 91 εκατ. Πολύ κοντά ήταν και η συμβολή των υδροηλεκτρικών σταθμών, αγγίζοντας τα 80,5 εκατ., ενώ περίπου 0,2 εκατ. ήταν τα έσοδα από τις μονάδες αερίου ανοικτού κύκλου.

Αυξημένα τα πλαφόν τον Αύγουστο για το αέριο

Ο μηχανισμός αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών, για όσο διάστημα αναμένεται να διαρκέσει η ενεργειακή κρίση. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι ανώτατες αμοιβές για τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχει καθορισθεί στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης, για τις ΑΠΕ, προβλέπεται μέγιστη αμοιβή 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών σταθμών, ο καθορισμός των πλαφόν γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα κόστη τους. Αυτοί είναι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων (για τις λιγνιτικές μονάδες) και οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων και φυσικού αερίου (για τις μονάδες αερίου).

Η άνοδος αυτών των παραμέτρων το προηγούμενο διάστημα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν προς τα πάνω τον Αύγουστο για τους σταθμούς αερίου. Πιο συγκεκριμένα, το πλαφόν για τις λιγνιτικές μονάδες τον τρέχοντα μήνα καθορίσθηκε σε 205,38 €/MWh, για τις μονάδες αερίου κλειστού κύκλου στα 422,39 €/MWh και για τις μονάδες αερίου ανοικτού κύκλου στα 594,76 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Τον Ιούλιο, τα ανώτατα όρια αμοιβής ήταν για τις λιγνιτικές μονάδες στα 208,29€/MWh. Για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Συνδυασμένου Κύκλου προέκυψε στα 292,00€/MWh, ενώ για τις Μονάδες Φυσικού Αερίου Ανοιχτού Κύκλου στα 408,47€/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Άλμα στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Σεπτέμβριο – Στα 0,788 € ανά κιλοβατώρα η ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider