Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 17 μηνών η οικονομική εμπιστοσύνη, λόγω των φόβων για ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 17 μηνών η οικονομική εμπιστοσύνη, λόγω των φόβων για ύφεση
Χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα στοιχεία της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών υποχώρησε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη που καταρτίζει η Κομισιόν, η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 99 μονάδες από τις 103,5 του Ιουνίου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 102 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 3,5 μονάδες έναντι 7 μονάδων τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 5,4 μονάδες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών έπεσε στις 10,7 μονάδες έναντι 14,1 μονάδων τον Ιούλιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 13,3 μονάδες.

Τρεις οίκοι βλέπουν ύφεση

Υπενθυμίζεται ότι σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης προχώρησε χθες η Credit Suisse, αναμένοντας παράλληλα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 και του πρώτου του 2023, ακολουθούμενη από μια μέτρια ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και έπειτα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα συρρικνώνεται ήδη, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η ύφεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους, εκτιμούν οι οικονομολόγοι υπό τον Jari Stehn, προβλέποντας μια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 0,1% στο τρίτο τρίμηνο και πτώση 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη θα επιστρέψει το 2023, εκτιμούν.

Μετά τη Goldman Sachs και η JP Morgan υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία επιδεινώνει τις προοπτικές για την ΕΕ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% για το γ' τρίμηνο του 2022 και θα παρουσιάσει ύφεση 0,5% για το δ' τρίμηνο και για το α' τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι συνέπειες της αύξησης επιτοκίων της Fed, για... ευρώ και ΕΚΤ

Πιερρακάκης: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ για τις ΔΕΥΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider