Τα μεγάλα projects του PPF – Από τα Δάση, το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» και την Πυρκάλ έως τους μεταφορείς και το ΟΑΚΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα projects του PPF – Από τα Δάση, το αεροδρόμιο «Καζαντζάκης» και την Πυρκάλ έως τους μεταφορείς και το ΟΑΚΑ
Πώς προχωρούν οι διεργασίες και οι διαγωνισμοί για πλήθος δράσεων, ύψους αρκετών δις ευρώ συνολικά, που έχει αναλάβει η εσωτερική μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Ανάκαμψης και η ευκαιρία.

Με γοργούς ρυθμούς, παρά τη δύσκολη συγκυρία, προωθούνται διαδικασίες ωρίμανσης (περιβαλλοντικά, αδειοδοτήσεις κ.α.) αλλά και διαγωνισμοί (σύμβουλοι αλλά και συνολικά) από πλευράς της εσωτερικής Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF), επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως ανέφερε χτες σε σχετική ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Σταμπουλίδης, η εν λόγω μονάδα έχει αποδείξει ότι έχει το «know how» για να προωθήσει διεργασίες και διαγωνισμούς που της ανατίθενται από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου, έχοντας μάλιστα σε πλήρη εξέλιξη πλήθος διαδικασιών ωρίμασης (business plan, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κ.α.) σε σχέση με projects που δεν έχουν μόνο οικονομικό αποτύπωμα αλλά και ευρύτερα κοινωνικό (έκανε αναφορά σε νοσοκομεία, την προστασία δασών κ.α.).

Από τα δάση έως το «ΑΙΓΙΣ», τα βιομηχανικά κτήρια και το στρατόπεδο «Γκόνου»

Όπως αναφέρθηκε, ήδη «τρέχει» η διαδικασία για την προστασία πάνω από 40 δρυμών ενώ έπεται σχετική πρόσκληση από το Ταμείο για την προστασία υπεραστικών δασών (Λυκαβηττός, Τουρκοβούνια, Άλσος Συγγρού κ.α.). Η πρώτη δράση σχετίζεται με το RRF και η δεύτερη θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ. Επίσης, ως γνωστόν η μονάδα ωρίμασης προωθεί έργα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας, την ίδρυση νέων εγκαταστάσεων βιομηχανικών πάρκων νέου τύπου και την επέκταση των υφιστάμενων όπου η προκήρυξη της σχετικής πρόσκλησης είναι θέμα ημερών, αλλά και την αναβάθμιση των συστημάτων για το πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων «ΑΙΓΙΣ» (η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ), τις αναπλάσεις (π.χ. Αθηναϊκή Ριβιέρα), τον ποδηλατόδρομο ενώ κατά τον κ. Σταμπουλίδη αναμένεται και πρόσκληση για τους αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης, ψηλά στη λίστα είναι η εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου «Γκόνου» στη Βόρεια Ελλάδα (για χρήσεις logistics κ.α.) για το οποίο το Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ (ιδιοκτήτρια της έκτασης) αναμένεται να εγκρίνει τη σχετική σύμβαση ώστε το PPF να προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες (έχει έκταση άνω των 670 στρεμμάτων, με τη θέση του χαρακτηρίζεται προνομιακή, καθώς διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ καθώς και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης).

«Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε σειρά έργων με κοινωνικό αποτύπωμα, όπως οι καθαρισμοί δασών, η αναβάθμιση των υποδομών υγείας και η υποστήριξη του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού», σημείωσε ο επικεφαλής του PPF.

Οι μεταφορείς και το ΟΑΚΑ

Ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, τελικά προχωρούν και οι διαδικασίες ωρίμασης για την κατασκευή χώρου υποδοχής των μεταφορικών εταιρειών στην Φυλή από τον Ελαιώνα καθώς φαίνεται κάποια αρχαιολογικά ζητήματα να μην βάζουν ανάχωμα στο project. Πρόκειται για ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή στην Αττική που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό και είναι περίπου 600 στρέμματα. Η Μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, επρόκειτο να αναλάβει την ωρίμανση του ακινήτου με όρους δόμησης, χρήσης γης, κ.α. και να γίνει διαγωνισμός το 2023 μέσω ΣΔΙΤ.

Επίσης, ήδη έχει «βγει» ο μελετητής (κονσόρτιουμ επιχειρήσεων) που θα αναλάβει την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ (στέγαστρο Καλατράβα κ.α.) ενώ έρχεται και σχετική πρόσκληση – διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο.

Το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» και η ΠΥΡΚΑΛ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το PPF θα αναλάβει και το project της μετεγκατάστασης υπουργείων και φορέων – οργανισμών του Δημοσίου στην έκταση της πρώην Πυρκάλ, ενώ αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στην Κρήτη, το project αφενός συνδέεται με την πρόοδο των έργων στο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, αφετέρου θα προχωρήσει με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, με το ΤΑΙΠΕΔ να λαμβάνει υπόψη τα τοπικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, το γεγονός ότι υπάρχει κοντά πανεπιστημιούπολη αλλά και κριτήρια ESG όσον αφορά στο πλάνο ανάπτυξης. Πάντως, δεν αναμένεται να γίνει κάτι φαραωνικό τύπου… Ελληνικό, άλλωστε, ήδη κοντά υπάρχει και η ανάπτυξη της έκτασης στις Γούρνες (με τουριστικές – εμπορικές χρήσεις, καζίνο κ.α.). Να σημειωθεί ότι το PPF «τρέχει» και το έργο «Αναβάθμιση υποδομών απονομής της Δικαιοσύνης / Κατασκευή κτιρίου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών» (το έργο αφορά την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στην Αθήνα που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο Αθηνών και την Εισαγγελία Αθηνών), το μοναδικό ΣΔΙΤ που έχει αναλάβει μέχρι τώρα.

Ευκαιρία το RRF

Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία, καθώς το PPF «τρέχει» έργα που έχουν ενταχθεί χρηματοδοτικά σε αυτό, ενώ σημείωσε ότι η μονάδα είναι έτοιμη ως προς τους «χρόνους» που απαιτεί κάθε διαδικασία (με ερωτηματικό τυχόν προσφυγές – ενστάσεις από εμπλεκόμενους που για την ώρα δεν υπάρχουν), ωστόσο, το θέμα είναι πως η αγορά θα αξιοποιήσει τα χρήματα που δίνονται. «Συμβάλλουμε στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει στην ωρίμανση και γρήγορη υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Καθαρισμοί δασών

  • Από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 43 εκατ. ευρώ.
  • Σε 40 περιοχές σε όλη τη χώρα γίνονται εργασίες.
  • Συνολικά θα καθαριστούν 80.000 στρέμματα.
  • Συντήρηση και διάνοιξη σε σχεδόν 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών.

ΓΓ ΣΔΙΤ – Στρατηγικές επενδύσεις

  • Σε φάση κατακύρωσης αναδόχου είναι ο διαγωνισμός για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΓΓ ΣΔΙΤ – 1,73 εκατ. ευρώ.
  • Το έργο ωρίμασε σε χρόνο ρεκόρ (2 μήνες).

Μεταρρύθμιση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)

  • Σε φάση κατακύρωσης ο διαγωνισμός για το ΟΠΣ για τη διαχείριση των ελέγχων της αγοράς.
  • Έως το τέλος του 2022 θα ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αναδόχου για το επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων εποπτείας της αγοράς.
  • Έως το τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την παροχή διοικητικής υποστήριξης στο Ελεγκτικό Έργο της ΔΙΜΕΑ.
  • Έως τέλος Ιουλίου η δημοπράτηση των έργων για την προμήθεια οχημάτων για ελέγχους, οικίσκων και 3D scanners για έλεγχο εμπορικών φορτίων.

Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (Πολιτική Προστασία)

  • Αρχές Αυγούστου αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού για πτυσσόμενες γέφυρες για τον Ελληνικό Στρατό – 12,5 εκατ. ευρώ (είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης).
  • Μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων – 65 εκατ. ευρώ.
  • Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον οχημάτων – 37 εκατ. ευρώ.
  • Έχουν προσδιοριστεί οι πρώτοι 12 αρχαιολογικοί χώροι για την εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης – 27 εκατ. ευρώ.
  • Εντός του Φθινοπώρου θα τρέξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αναβάθμιση των Canadair και την προμήθεια νέο ιπτάμενου στόλου πυρόσβεσης.

Ανακαίνιση ΟΑΚΑ

  • Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος και εντός του Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση για την επιθεώρηση μεταλλικών κατασκευών και τη μελέτη στατικής επάρκειας.
  • Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την προμελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου (εκτιμώμενη ολοκλήρωση Q1 2023).

Αθηναϊκή Ριβιέρα

  • Το έργο αφορά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου συνολικού μήκους 22 χλμ.
  • Οριστικοποιείται η μελέτη για τη χάραξη η οποία έχει συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι).
  • Έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) και αναμένεται έγκριση.

Ανακαίνιση και αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας

  • Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων σε πέντε νοσοκομεία, με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης.
  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).
  2. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
  3. Θριάσιο.
  4. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
  5. Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης.
  • Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός (εκκρεμεί η ανάδειξη αναδόχων) για τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και μελετητών.
  • Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών για τον Ευαγγελισμό, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και για 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ερευνητικά Κέντρα

  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων και εντός του μήνα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση, την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και την ανέγερση νέων για τα εξής ερευνητικά κέντρα:
  1. Αθηνά.
  2. Φλέμινγκ.
  3. Παστέρ.
  4. Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
  5. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
  6. Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Αναβάθμιση και επέκταση βιομηχανικών πάρκων

  • Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη Συμβούλου που θα εκπονήσει την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και τον σχετικό οδηγό της δράσης.
  • Εκκρεμεί η οριστικοποίηση και η έγκριση της πρόσκλησης.

Αξιοποίηση πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη

  • Αναμένεται έγκριση της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΓΑΙΑΟΣΕ για την ωρίμανση του έργου και τη διενέργεια διαγωνισμού.

Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (logistics) για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα

  • Αναμένεται έγκριση του τεχνικού δελτίου από την ΕΥΣΤΑ για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα στην περιοχή της Φυλής.
  • Στο πλαίσιο του έργου, προχωράει η ωρίμανση του χώρου υποδοχής και η προετοιμασία για τη διενέργεια διαγωνισμού για λογαριασμό του Δήμου Φυλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Αρχές του 2023 οι προσφορές για την Αττική Οδό – Η Εγνατία, τα λιμάνια, οι ενεργειακές και τα ακίνητα

Ακίνητα: Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για τους κληρονόμους

ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητάει σύμβουλο για το πρόγραμμα διαχείρισης κρίσεων «ΑΙΓΙΣ» των 1,7 δισ. ευρώ – Από τα οχήματα έως τα drones και τα super puma

gazzetta
gazzetta reader insider insider