Ημερίδα: Ο ρόλος των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο νέο ενεργειακό μοντέλο της χώρας με το REPowerEU

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημερίδα: Ο ρόλος των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο νέο ενεργειακό μοντέλο της χώρας με το REPowerEU
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπερπολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του φυσικού αερίου στο νέο ενεργειακό μοντέλο της Ελλάδας συζητήθηκε σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας που διοργανώθηκε την Πέμπτη 7 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επιτακτική ανάγκη απεξάρτησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η κλιμάκωση των ενεργειών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση, με απώτερο στόχο την επίτευξη πιο ανθεκτικών ενεργειακών συστημάτων, βασισμένων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρώτο πάνελ της Ημερίδας αναφέρθηκε εκτενώς στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη συγκράτηση των υψηλών τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η αξιοποίηση των αντικειμενικών πλεονεκτημάτων στον τομέα των ΑΠΕ, θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα εξαγωγό ενέργειας, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική σημασία της. Μάλιστα όπως τόνισε ο ίδιος, το επενδυτικό ενδιαφέρον στις υποδομές και στην ενίσχυση των δικτύων είναι υπερπολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της χώρας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ & Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι απαιτούνται άμεσες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της ανάπτυξης των δικτύων, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στην ανάγκη ταχείας ανάπτυξης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου ΑΠΕ, παράλληλα με την τεχνολογική ωρίμανση της τεχνολογίας.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΙΝ.ΑΛ. & Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, τόνισε πως κλειδί για την ενεργειακή απεξάρτηση είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και η μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των μικρών παραγωγών, με δημοκρατικό τρόπο.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης κατέδειξε τις προσπάθειες της Περιφέρειας για αλλαγή υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου, με στοχοθέτηση δράσεων για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα του περιβάλλοντος και της πράσινης τεχνολογίας.

Το επόμενο πάνελ επικεντρώθηκε στο δομικό μετασχηματισμό των ενεργειακών αγορών που επιφέρει το REPowerEU και στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, με νέες επενδύσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Φερνάντο Καλλιγάς, Επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων και Γραφείου Διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου ως πρωτεύον εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ενώ ο Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας & Καθηγητής ΟΠΑ, επεσήμανε πως το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναπτύσσει κατάλληλες πλατφόρμες και καινοτόμα εργαλεία για την πραγματοποίηση των συναλλαγών φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των επενδύσεων με το βέλτιστο οικονομικά τρόπο. Η ανάπτυξη των δικτύων και η ψηφιακή αναβάθμιση αποτελούν προαπαιτούμενα, ώστε να μετουσιωθεί η χώρα σε κόμβο φυσικού αερίου.

Ο Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, ανέφερε πως η αύξηση των διασυνδέσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας εξασφαλίζοντας τη μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αποτελεί προτεραιότητα για το διαχειριστή δικτύου, ενώ ορμώμενος από αυτή την τοποθέτηση ο Γιώργος Κάββουρας, Διευθύνων Σύμβουλος Omexom/VINCI Energies Hellas, τόνισε πως για την ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα ΣΔΙΤ, από κοινού με τον Διαχειριστή, όπως άλλωστε καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία. Τέλος, η Ελένη Ράπτη, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, κατέληξε πως βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, που αποτελεί άλλωστε απαραίτητο πυλώνα του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU.

Στην τελευταία συζήτηση της ημέρας το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νικόλαος Κουλοχέρης ανέφερε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ομάδα εργασίας με στόχο τη διαμόρφωση στρατηγικών και κατευθύνσεων για την ένταξη πράσινων επενδύσεων στην οικονομία, παράλληλα με τη συμπερίληψη επιμέρους δράσεων, όπως οι φοροελαφρύνσεις, για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, προανήγγειλε τέσσερις διαγωνισμούς ΑΠΕ για το υπόλοιπο του 2022, έναν ειδικό διαγωνισμό για μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 MW με ποσότητες 100 MW, αλλά και έναν πιλοτικό για αιολικά και φωτοβολταϊκά με αποθήκευση για ισχύ 200 μεγαβάτ.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, υπερτόνισε πως η πολιτική συνοχής, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω του REPoweEU, δεν έρχεται να προσθέσει νέους πόρους, αλλά δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να μεταφέρουν πόρους ανάμεσα σε άξονες και προτεραιότητες, ώστε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, αλλά και τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών του 2022 οι τιμές στην Ευρώπη

Υπεράκτια αιολικά: Έως αρχές 2025 η «πρεμιέρα» των διαγωνισμών – Εντός τροχιάς επενδύσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider