Citi και Société Générale δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi και Société Générale δεν αναμένουν καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch
Καμία αλλαγή από τη Fitch στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένει η Citi στο βασικό της σενάριο, ενώ σε ανάλογη εκτίμηση προχωρά και η γαλλική Société Générale.

Καμία αλλαγή από τη Fitch στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναμένει η Citi στο βασικό της σενάριο. Βασικό «αγκάθι» πιθανότατα αποτελεί η αύξηση του κόστους δανεισμού, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί από την επιβολή των θετικών προοπτικών τον Ιανουάριο.

Περαιτέρω, το μοντέλο αξιολόγησης της Fitch βλέπει επίσης την αξιολόγηση ΒΒ ως δίκαιη, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

«Ξεκάθαρα, το βασικό μας σενάριο είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή. Παρόλα αυτά, αναγνωρίζουμε ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+ σταθερές προοπτικές τον Απρίλιο γύρω από παρόμοια επίπεδα αποδόσεων. Μια αναβάθμιση θα έφερνε την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (IG) και συνεπώς την επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ PSPP από τρεις από τους τέσσερις επιλέξιμους οίκους (εκτός από την S&P και την DBRS που είναι ήδη). Ωστόσο, τα τρέχοντα στενά spreads σε σχέση με τα BTPs δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ράλι», είναι το συμπέρασμα της Citi.

Σε ανάλογη εκτίμηση προχωρά και η γαλλική Société Générale. «Η Fitch θα διατηρήσει την αξιολόγησή της Ελλάδας αμετάβλητη, αφού τα περιφερειακά ομόλογα αναμένουν τις λεπτομέρειες του εργαλείου κρίσης. H Fitch θα επανεξετάσει τη θετική αξιολόγηση ΒΒ για την Ελλάδα σήμερα, αφού προειδοποίησε ότι το ενεργειακό σοκ θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας τον Μάιο», αναφέρει η Société Générale.

«Ο οίκος αξιολόγησης πιθανότατα θα διατηρήσει την αξιολόγησή του αμετάβλητη προς το παρόν, καθώς προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ των θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα και τις διαρθρωτικές βελτιώσεις της Ελλάδας και τους πιθανούς κινδύνους του υψηλού πληθωρισμού. Αντίθετα, η S&P μόλις τον Απρίλιο αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+ σταθερή».

«Οι φόβοι για πληθωρισμό και ύφεση παραμένουν η βασική ανησυχία για την Ελλάδα», εξηγεί η Société Générale, που επισημαίνει ότι «αυτή την εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει αυξήσεις στις συντάξεις από 2023 για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους. Ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να επιταχύνεται στη ζώνη του ευρώ, ιδίως στην Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία».

«Αυτό θέτει τις περιφερειακές χώρες και πάλι στο επίκεντρο, καθώς μια ύφεση που προκαλείται από τον πληθωρισμό θα μπορούσε να επιβαρύνει μια την ικανότητα μιας κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της, και η δημοσιονομική υγεία των περιφερειακών κρατών θεωρείται η πιο εύθραυστη», εξηγεί η SG.

Ωστόσο, τονίζεται πως «η θετική δυναμική στην Ελλάδα συνεχίστηκε και τα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας το 2021 αποδείχθηκαν καλύτερα από ό,τι ανέμενε νωρίτερα το ΔΝΤ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έκρηξη ακρίβειας τον Ιούνιο στην αγορά – Άνοδος πληθωρισμού στο 12,1% - Υψηλό 29 ετών

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα στην επόμενη φάση για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού

Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος» που υπόσχεται έξοδο από τον κρατικό λαβύρινθο

gazzetta
gazzetta reader insider insider