Φυσικό αέριο: Προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών του 2022 οι τιμές στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Προς το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών του 2022 οι τιμές στην Ευρώπη
Οι τιμές του αερίου για την ευρωπαϊκή αγορά έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στον τελευταίο μήνα.

Τελευταία ενημέρωση: 11:57

Προς μια ακόμα εβδομάδα κερδών κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά την πτώση που σημειώνουν την Παρασκευή, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την διακοπή προμηθειών από τη Ρωσία προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, κινούνται προς την 4η συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου, που είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών μέσα στο 2022, παρά το ότι σημειώνουν μικρές, απώλειες 0,71% στα 181,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, είχαν φτάσει να υποχωρούν έως και 7%.

Σημειώνεται πως οι τιμές του αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα έχει την Παρασκευή συνάντηση με παράγοντας της ενεργειακής αγοράς της Ρωσίας, για τις επόμενες κινήσεις του Κρεμλίνου στον ενεργειακό «πόλεμο» με τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream και η... τουρμπίνα

Ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η μεγαλύτερη πηγή παροχής αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προγραμματισμένος να κλείσει την Κυριακή 10 Ιουλίου και για 10 μέρες λόγω εργασιών συντήρησης, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι ροές αερίου δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από το κλείσιμο για τη συντήρηση του αγωγού.

Η παροχή αερίου από τον Nord Stream μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, όταν η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει τις ποσότητες παροχής προς την ΕΕ, εν μέσω των κυρώσεων μεταξύ των δύο πλευρών για τον πόλεμο.

Από την πλευρά της, η Μόσχα αναφέρει τεχνικά προβλήματα και ζητήματα με τουρμπίνες που χρειάζεται συντήρηση στον Καναδά, με τις αρχές του Καναδά να έχουν «δεσμεύσει» μια από τις τουρμπίνες στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, χώρα της ΕΕ που επηρεάζεται περισσότερο από το ρωσικό αέριο, έχει καλέσει τον Καναδά να αποδεσμεύσει την τουρμπίνα και να μην δίνει «πατήματα» στη Μόσχα για τον περιορισμό στην παροχή αερίου.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει ζητήσει από την Οτάβα να κρατήσει δεσμευμένη την τουρμπίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι προειδοποιήσεις για το κλείσιμο της «κάνουλας» του αερίου θέλουν πολύ προσοχή

Mytilineos: Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αυστραλία με σύμβαση πώλησης ενέργειας

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, αναμένοντας τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider