Ποιες σημαντικές αλλαγές έγιναν στο κτηριακό ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες σημαντικές αλλαγές έγιναν στο κτηριακό ΣΔΙΤ των Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας
Ποιες είναι οι τροποποιήσεις που επικύρωσε η Διυπουργική Επιτροπής ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα Λάρισας, Καρδίτσας, Λαμίας, Βόλου, Τρικάλων, αρχικού εκτιμώμενου κόστους 70 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή του αντικειμένου του έργου «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και Ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών Μέσω ΣΔΙΤ» επικυρώθηκε σε σχετική συνεδρίαση (στις 6 Ιουνίου) της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ.).

Ειδικότερα, η τροποποίηση της απόφασης και του αντικειμένου, σε σχέση με την αρχική απόφαση υπαγωγής στις διατάξεις περί ΣΔΙΤ (12.03.2021), σχετίζεται με αλλαγές όπως:

- την απάλειψη από το αντικείμενο του έργου της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και Καρδίτσας,

- την ένταξη στο φυσικό αντικείμενο της ανέγερσης νέας πτέρυγας για το Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας,

- την αντικατάσταση του οικοπέδου επί του οποίου επρόκειτο να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με νέο οικόπεδο.

Όπως προκύπτει, παραμένει ως έχει η δράση της ανακατασκευής του Υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, στην Καρδίτσα δεν θα γίνει ανακατασκευή αλλά νέα πτέρυγα, απουσιάζει το έργο ανακατασκευής στη Λάρισα, για αυτό στον Βόλο χρειάστηκε να αλλάξει η έκταση. Επίσης, σε σχετικό έγγραφο δεν φαίνεται να γίνεται αναφορά σε κάποια αλλαγή για το έργο στη Λαμία.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr σε σχετικό του θέμα, η Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας βρίσκονταν σε φάση επαναπροσδιορισμού του φυσικού αντικειμένου και αναμένονταν να περάσει η τροποποιημένη πρόταση υπαγωγής του έργου από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ και να προκηρυχθεί η Α’ Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρονταν στο σχετικό έγγραφο, η απόφαση της ΔΕΣΔΙΤ ελήφθη “κατόπιν της εισήγησης του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του από 03.06.2022 αιτήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της συναφούς από 06.06.2022 Αιτιολογικής Έκθεσης της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με βάση και την ανάγκη για βέλτιστο σχεδιασμό και απόδοση των έργων”.

Μάλιστα, το έργο μετονομάστηκε πλέον σε «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου και Νέας Πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και Ανακατασκευή Υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών Μέσω ΣΔΙΤ» μετά και τις αλλαγές που εγκρίθηκαν, ενώ μένει να αποκαλυφθεί αν έχουμε ανατροπές και στον προϋπολογισμό του εν λόγω κτηριακού ΣΔΙΤ, σε σημερινές τιμές και νέα κόστη.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, με την αρχική του μορφή, είχε ενδεικτικό προϋπολογισμό σχεδόν 69 εκατ. ευρώ και αφορούσε στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση δύο νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή τριών Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το αντικείμενο της ΣΔΙΤ τροποποιήθηκε. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών και κύριος του έργου το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider