Τελικό «πράσινο φως» των Βρυξελλών για το πλαφόν στο ρεύμα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελικό «πράσινο φως» των Βρυξελλών για το πλαφόν στο ρεύμα
«Λευκός καπνός» και στις τελευταίες παραμέτρους του μηχανισμού βγήκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ΥΠΕΝ-Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να αποστέλλουν το comfort letter την επόμενη εβδομάδα.

Συμφωνία και στις τελευταίες εκκρεμότητες αναφορικά με τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα στελέχη των αρμόδιων κοινοτικών Γενικών Διευθύνσεων.

Έτσι, με τον «λευκό καπνό» που βγήκε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, η ελληνική πλευρά έχει πλέον εξασφαλίσει το τελικό «πράσινο φως» των Βρυξελλών για τον μηχανισμό, γεγονός που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του από την 1η Ιουλίου, όπως προγραμματίζεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κοινοτικά στελέχη δήλωσαν χθες πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί στην Αθήνα και το comfort letter, ώστε να επισημοποιηθεί και γραπτώς η συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία για το πλαφόν από τα τέλη Μαΐου, κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, στις Βρυξέλλες με τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen. Αυτή η αρχική συμφωνία έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου, που συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή, η ρύθμιση η οποία περιγράφει τη λειτουργία του.

Έγκαιρη νομοθέτηση

Το αντικείμενο των μετέπειτα διαπραγματεύσεων, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αφορούσε τις παραμέτρους εφαρμογής του μηχανισμού, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση στην οποία παραπέμπει και η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή τελική έγκριση είχε προεξοφληθεί από την ελληνική πλευρά, καθώς όπως είχε γράψει το Insider.gr, το ΥΠΕΝ εκτιμούσε ότι ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει «κοινός τόπος» με τις Βρυξέλλες και στις τελευταίες λεπτομέρειες του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική συμφωνία «ξεκλειδώνει» και την έκδοση της Απόφασης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε η νομοθέτηση του πλαφόν να ολοκληρωθεί έγκαιρα, για να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του επόμενου μήνα. Επομένως, πλέον είναι και τυπικά βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσκομμα, από νομοπαρασκευαστικής πλευράς, για την εφαρμογή του.

Τα επίπεδα των πλαφόν

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ένα από τα βασικά στοιχεία της Απόφασης είναι ο καθορισμός των πλαφόν των αμοιβών των ηλεκτροπαραγωγών, ώστε τα επιπλέον έσοδά τους να παρακρατούνται από τον φορέα εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EneXClear) και να διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την παροχή ενισχυμένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος - και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο, δηλαδή σε όλες τις παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν για τις ΑΠΕ έχει «κλειδώσει» στα 85 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στην περίπτωση των θερμοηλεκτρικών μονάδων, προβλέπεται ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζει τα ανώτατα όρια αμοιβής στη βάση του εξωγενούς κόστους που έχουν οι μονάδες (τιμή ρύπων και κόστος αερίου για τις μονάδες φυσικού αερίου).

Για τις μονάδες αερίου, το ανώτατο όριο αμοιβής προκύπτει στα 220 με 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τιμή φυσικού αερίου (στο ολλανδικό hub TTF) στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ωστόσο, συγκεχυμένη είναι η εικόνα για το πλαφόν των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχει τοποθετηθεί στα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με βάση τα υφιστάμενα επίπεδα των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων.

Έρχεται και η «απόσυρση» της ρήτρας αναπροσαρμογής

Η επόμενη πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ στην αγορά ρεύματος, όπως έχει γράψει το Insider.gr, είναι η απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής από όσα τιμολόγια ρεύματος δεν έχουν σταθερή χρέωση, για όσο χρονικό διάστημα θα μείνει ενεργοποιημένο το πλαφόν. Για αυτό τον σκοπό, θα προχωρήσει στην πρόσκαιρη τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας, στη βάση της σχετικής γνωμοδότησης που έχει λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Με βάση τη γνωμοδότηση, με την απόσυρση της ρήτρας αναπροσαρμογής, πλέον θα υπάρχει μία και μόνο χρέωση για το ρεύμα που θα καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε.

Η χρέωση αυτή θα αποτελείται από δύο συνιστώσες, με πρώτη το κόστος με το οποίο ο προμηθευτής εξασφάλισε την αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος από τη χονδρεμπορική αγορά. Επομένως, θα είναι κυμαινόμενη (δηλαδή μεταβαλλόμενη), αφού η χονδρεμπορική τιμή (και επομένως το κόστος του «καλαθιού» της εταιρείας προμήθειας) αυξομειώνεται σε μηνιαία βάση. Η δεύτερη συνιστώσα της ίδιας χρέωσης θα αφορά την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας, συνυπολογίζοντας σε αυτό ένα εύλογο κέρδος του παρόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τιμολόγια που διατίθενται θα μπορούν να είναι μόνο τριών κατηγοριών: σταθερά, κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα και χωρίς όριο διακύμανσης και κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα με όριο διακύμανσης. Τα υφιστάμενα τιμολόγια με ρήτρα, στα οποία όλη η επιβάρυνση θα ενσωματωθεί σε μία και μοναδική χρέωση (η οποία θα μεταβάλλεται βάσει των αυξομειώσεων των χονδρεμπορικών τιμών), θα μετατραπούν σε κυμαινόμενα χωρίς ρήτρα – με ή χωρίς όριο διακύμανσης, ανάλογα με την επιλογή του προμηθευτή.

Νέο ενημερωτικό της ΡΑΕ για τα «υπερέσοδα»

Την ίδια στιγμή, χθες η ΡΑΕ δημοσίευσε το νέο ενημερωτικό για την κερδοφορία των μη καθετοποιημένων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χονδρική αερίου, από τα οποία θα προσδιορισθούν τα τυχόν «υπερέσοδα» που είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, και τα οποία πρόκειται να φορολογηθούν από την κυβέρνηση με 90%.

Τα στοιχεία αφορούν την προηγούμενη τριετία (2019, 2020, 2021), ενώ σύμφωνα με τη ΡΑΕ, από αυτά προκύπτει ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 εμφάνισαν ζημίες, καθώς απορρόφησαν μέρος της αύξησης των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδίως εξαιτίας των συμβάσεων με τελικούς πελάτες που προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου έχουν θετικό περιθώριο κέρδους.

Η ΡΑΕ σημειώνει ότι σημαντική ήταν η αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ Εμπορίας από 7% το 2019 σε 24% το 2021. Σημειώνει, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας, το 2021 έλαβε 83 εκατ. ευρώ από την Botas λόγω της απόφασης της Διαιτησίας, εντός του 2022 κατέβαλε στην Botas 50 εκατ. δολαρίων για χρεώσεις Take-or-Pay του έτους 2021, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή του Take-or-Pay για το έτος 2020 στην Gazprom, εκτιμώμενου ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022, έχει προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε βιομηχανίες και νοσοκομεία, το ύψος των οποίων φτάνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σκοπεύει και θα συνεχίσει και μέσα στο 2022 την πολιτική των εκπτώσεων προς τους οικιακούς καταναλωτές και τη βιομηχανία σε συνεργασία με την πολιτεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση καυσίμων: Τα νέα δεδομένα, οι δικαιούχοι και τα ψιλά γράμματα

Intrakat: Εξελίξεις εντός καλοκαιριού για τον στρατηγικό επενδυτή στις ΑΠΕ – Ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου

ΗΛΕΚΤΩΡ: «Καπάρωσε» νέα σύμβαση στη Βόρεια Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider