Η Κροατία αναμένει την ετυμηγορία ΕΚΤ και Κομισιόν για την ένταξή της στο ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κροατία αναμένει την ετυμηγορία ΕΚΤ και Κομισιόν για την ένταξή της στο ευρώ
Η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα των 3,9 εκατ. κατοίκων θα αξιολογηθεί σε εκθέσεις που θα δημοσιευτούν σήμερα.

Η Κροατία πρόκειται να ανακαλύψει εάν είναι «αρκετά καλή» ώστε να γίνει το 20ο μέλος της ευρωζώνης. Η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα των 3,9 εκατ. κατοίκων θα αξιολογηθεί σε εκθέσεις που θα δημοσιευτούν σήμερα, Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων, όπως ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θα εκδώσουν σύσταση στις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με το εάν θα επιτρέψουν στην Κροατία να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Η θετική σύσταση θα κάνει την Κροατία την πρώτη χώρα που εντάσσεται στο ευρώ, έπειτα από τη Λιθουανία το 2015, με τη χώρα να στοχεύει σε μια ευθυγράμμιση με τις δυτικές οικονομίες, μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής διακυβέρνησης που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, θα υπάρχουν οικονομικά οφέλη, όπως χαμηλότερα επιτόκια και καλύτερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Για την Κροατία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, ο πληθωρισμός αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.

Και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, επιδιώκουν να ακολουθήσουν την Κροατία. Ωστόσο, ορισμένα είναι λιγότερο πρόθυμοι, έχοντας δει τα οφέλη της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider