ΜΕΑ Γραμματικού: Συνεχίζουν Ηλέκτωρ-Μεσόγειος, απορρίφθηκαν οι τεχνικές προσφορές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Intrakat-Watt και ΑΒΑΞ-ΑΑΓΗΣ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΜΕΑ Γραμματικού: Συνεχίζουν Ηλέκτωρ-Μεσόγειος, απορρίφθηκαν οι τεχνικές προσφορές των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Intrakat-Watt και ΑΒΑΞ-ΑΑΓΗΣ
Μόνο η κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρική της Ελλάκτωρ στον τομέα περιβάλλοντος και Μεσόγειος πήρε το «τεχνικό οκ» του ΕΔΣΝΑ για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο Γραμματικό. 

H κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ (θυγατρική της Ελλάκτωρ στον τομέα περιβάλλοντος) και Μεσόγειος φαίνεται να συνεχίζει μόνη της σε ένα μεγάλο διαγωνισμό, αυτόν για την κατασκευή της «πολύπαθης» μονάδας επεξεργασίες αποβλήτων στο Γραμματικό.

Ειδικότερα, την προσφορά μόνο της κοινοπραξίας «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.-ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» και την απόρριψη των προσφορών των δύο άλλων διεκδικητών, δηλαδή των διαγωνιζόμενων «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. - INTRAKAT - W.A.T.T. A.E.» και «ΕΝΩΣΗ ΑΒΑΞ 34 Α.Ε.-ΑΑΓΗΣ Α.Ε.» αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ που συνεδρίασε με θέμα τη λήψη απόφασης έγκρισης Πρακτικών για την επιλογή Αναδόχου του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής».

H αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των τριών ενδιαφερομένων σχημάτων λοιπόν «δείχνει» ότι η συνέχεια της διαδικασίας γίνεται μόνο με το σχήμα ΗΛΕΚΤΩΡ-Μεσόγειος, αν και μένει να φανεί η αντίδραση των δύο άλλων συμμετεχόντων, ήτοι της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Intrakat-Watt και ΑΒΑΞ-ΑΑΓΗΣ, καθώς συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται προσφυγές και ενστάσεις που προφανώς «τραβάνε» τη διαδικασία σε μάκρος. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά στην αξιολόγηση των προσφορών σε τεχνικό επίπεδο και όχι στο οικονομικό σκέλος.

Μετά την οριστικοποίηση του σταδίου, η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, ήτοι στην αποσφράγιση και αξιολόγηση της οικονομικής προσφοράς.

Πρόκειται για τη «Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής», που πήγαινε από παράταση σε παράταση, με τον διαγωνισμό να γίνεται με δημόσιο μοντέλο, αν και οι άλλοι 3 διαγωνισμοί για ΜΕΑ (Σχιστό, Φυλή, Θεσσαλονίκη) προωθούνται μέσω ΣΔΙΤ. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι ο ΕΔΣΝΑ.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει δε όλες τις αναγκαίες υποδομές. Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Τόπος εκτέλεσης είναι η θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Ενότητας Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα.

Η εκτιμώμενη συνολική αξία ανέρχεται σε 69.515.668 ευρώ. Όμως, η αναθέτουσα αρχή (Ε.Δ.Σ.Ν.Α) διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης (δικαίωμα προαίρεσης) κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και έξι (6) έτη, συνολικής δαπάνης 25.186.737 ευρώ προ Φ.Π.Α., χρηματοδοτούμενη σε ποσοστό 100% από ιδίους πόρους του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Η συνολική αξία των δικαιωμάτων προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 42.624.084,40 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α. 24%. Άρα, η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης με τα δικαιώματα προαίρεσης ανέρχεται στο ποσό των 112.139.753,28 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α. 24%, άρα με ΦΠΑ κοντά στα 140 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια του έργου ανέρχεται αρχικά στους 96 μήνες. Εντός αυτού του διαστήματος υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα: Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για τις ΜΕΑ σε Χίο και Κεφαλλονιά

Απόβλητα: Με 5 νέες συμβάσεις και σφιχτά χρονοδιαγράμματα κυνηγούν τους ευρωπαϊκούς στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider