Αλλάζουν πρόσωπα οι Θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλλάζουν πρόσωπα οι Θεσμοί

Αποχωρεί από τους Θεσμούς μετά από τριετή θητεία ο επικεφαλής της μονάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Gabriele Giudice, ο οποίος ουσιαστικά ήταν ο Νο2 της Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα μετά τον Declan Costello. Στη θέση του θα αναλάβει ο Αυστριακός Paul Kutos, ειδικός σε θέμα νομισματικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση η τεχνογνωσία που απέκτησε ο Gabriele Giudice από την ενεργή του εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα πάει χαμένη. Ο Ιταλός, ο οποίος αναβαθμίσθηκε στην ιεραρχία της DG ECFIN, θα αναλάβει να καταρτίσει τη Λευκή Βίβλο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) στη βάση της έκθεσης των «Πέντε Προέδρων της ΕΕ».

Οι Πέντε Πρόεδροι – ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, από κοινού με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ, Donald Tusk, τον Πρόεδρο του Ευρωομάδας, Jeroen Dijsselbloem, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz – έχουν δημοσιοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το πώς θα επιτευχθεί η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έως το αργότερο έως το 2025.

Για να κάνουν πραγματικότητα το όραμά τους για το μέλλον της ΟΝΕ, επιστρατεύουν συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε τρία στάδια: ορισμένες από τις δράσεις πρέπει να εφαρμοστούν ήδη κατά τα αμέσως επόμενα έτη, όπως η εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, ενώ άλλες προχωρούν περισσότερο όσον αφορά τον επιμερισμό της κυριαρχίας των κρατών μελών που έχουν ως νόμισμά τους το ευρώ, όπως η δημιουργία ενός μελλοντικού ταμείου της ζώνης του ευρώ.

Αυτό αποτελεί μέρος του οράματος των Πέντε Προέδρων σύμφωνα με το οποίο, η έμφαση θα πρέπει να μετακινηθεί πέραν των κανόνων προς ένα πλαίσιο θεσμικών οργάνων, ώστε η ΟΝΕ να αποκτήσει μια αρχιτεκτονική που θα χαρακτηρίζεται από απόλυτη σταθερότητα αλλά και διαφάνεια.

Ο Gabriele Giudice θα προετοιμάσει έως την άνοιξη του 2017 τη Λευκή Βίβλο στην οποία θα περιγράφονται τα επόμενα βήματα που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέτρων για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ στο «στάδιο 2». Αναμφίβολα στην έκθεσή του αυτή θα ενσωματώσει μέρος της εμπειρίας του από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Άδεια: Τι γίνεται αν δεν την πάρεις εντός του έτους - Τι αλλάζει από το 2026 και τι μπορεί να απαιτήσεις από τον εργοδότη

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

Φθηνή θέρμανση στο εξοχικό: Τρόποι για να μην «καίει» χρήματα τον χειμώνα

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider