Βρετανία: Οι καταναλωτές κόβουν τις δαπάνες τους, εν μέσω του καλπάζοντα πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Οι καταναλωτές κόβουν τις δαπάνες τους, εν μέσω του καλπάζοντα πληθωρισμού
Άνοδος 13% στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική BRC.

Οι καταναλωτές στη Βρετανία προχώρησαν στον περιορισμό των δαπανών τους κατά τον Απρίλιο του 2022, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021 όταν στη χώρα ίσχυαν τα αυστηρά lockdown για την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Ένωση των Βρετανών λιανεμπόρων (BRC), η συνολική καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε 0,3% σε ετήσιο επίπεδο για τον Απρίλιο έναντι ετήσιας αύξησης 3,1% τον Μάρτιο, καθώς η αύξηση του κόστους ζωής, οι πληθωριστικές πιέσεις και η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη καθιστούν επιφυλακτικούς τους πολίτες.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο σημειώθηκε η πρώτη ετήσια μείωση των καταναλωτικών δαπανών από τον Ιανουάριο του 2021. Όπως σημειώνει το Reuters, τα στοιχεία δεν είναι προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, έτσι η μείωση στον όγκο των αγαθών που αγοράστηκαν θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη από την πτώση στην δαπάνη των καταναλωτών.

Όπως είπε η Έλεν Ντίκινσον, επικεφαλής της BRC, «η άνοδος 13% στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προκάλεσε μεγαλύτερα προβλήματα για τους λιανεμπόρους, που θα είναι ανήμποροι να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος».

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία έφτασε στο 7% για τον Μάρτιο, σε υψηλό 30 ετών, με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να προβλέπει περαιτέρω αύξηση του, έως το 10% μέσα στο 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Το Χίθροου αναμένει 53 εκατ. επιβάτες για το 2022

EBRD: Η ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα «έσβηνε» την οικονομική ανάπτυξη μετά από την πανδημία

gazzetta
gazzetta reader insider insider