Σκρέκας: Επιδότηση €56,5 για τις πρώτες 300 kWh τον Μάιο – Αναστέλλεται θεσμικά η ρήτρα από Ιούλιο

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Σκρέκας: Επιδότηση €56,5 για τις πρώτες 300 kWh τον Μάιο – Αναστέλλεται θεσμικά η ρήτρα από Ιούλιο
Στο 1 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ποιες θα είναι οι ενισχύσεις αυτό τον μήνα. Με υπουργική απόφαση θα «παγώσουν» οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια από τον Ιούλιο, όταν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η παρέμβαση στην αγορά, και για όλο το διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού.

Τη συνέχιση των επιδοτήσεων τον Μάιο στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος (κύριες και μη κατοικίες) και επιχειρήσεων, καθώς και στους λογαριασμούς αερίου πριν από την έναρξη εφαρμογής των παρεμβάσεων στην αγορά ρεύματος από τον Ιούλιο, εξειδίκευσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τα ποσά ενίσχυσης για τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τον Μάιο στις κύριες κατοικίες απορροφάται το 86% της αύξησης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, με μέση ενίσχυση 56,5 ευρώ. Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή, με συνέπεια για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση να διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh. Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh, διαμορφώνεται σε 160 ευρώ/MWh.

Επιδότηση θα υπάρξει πλέον για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, όπως και για τις μη κύριες κατοικίες. Η μοναδιαία ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ώστε να απορροφηθεί το 50% των αυξήσεων.

Οι μειώσεις για τον Μάιο

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους. Ενδεικτικά, για ένα οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα, ο καταναλωτής χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ. επομένως, θα έχει έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

Ένα οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα, χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ - έκπτωση 51%. Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ - έκπτωση 44%.

Επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος

Στα επαγγελματικά τιμολόγια, η μοναδιαία 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

«Με το μέτρο αυτό, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο», σημείωσε ο υπουργός.

Μέτρα 1 δισ. για Μάιο και Ιούνιο

Τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει επιδότηση και στο φυσικό αέριο. Για τον Μάιο, τόσο στα οικιακά όσο και στα επαγγελματικά τιμολόγια η ενίσχυση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Στην περίπτωση των οικιακών τιμολογίων, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο. «Για τους δύο επόμενους μήνες, θα λάβουμε συνολικά μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που αναμένεται να ανέλθουν σε έως και 1 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Τα ποσά ενισχύσεων για τον Ιούνιο, θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα. Από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει δραστική παρέμβαση, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πραγματικό κόστους λειτουργίας τους, ώστε να ανακτάται το σύνολο των υπερεσόδων και να αποσυνδεθεί η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Ο συνδυασμός της ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, εκτιμάται πως το επόμενο εξάμηνο θα αποφέρει 1,630 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.

«Επίσης από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού», πρόσθεσε.

Προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γεν, Διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση.

Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου στήριξης από τον Ιούλιο, θα απορροφάται για τους ευάλωτους καταναλωτές (που είναι 500.000 νοικοκυριά) το 100% των αυξήσεων, για τα οικιακά τιμολόγια (κύριες κατοικίες και μη) έως το 85% των αυξήσεων, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως το 82% των ανατιμήσεων, ενώ για τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90-95%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναλυτικά τα μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Ρεύμα: Πώς θα απορροφηθεί το 70-80% των αυξήσεων – Σήμερα το πόρισμα για τα υπερέσοδα των εταιρειών

Σταϊκούρας: Στα 3,2 δισ. ευρώ το νέο πακέτο μέτρων για το ρεύμα - Χτίσαμε 5 γραμμές άμυνας στην κρίση

Όλες οι ειδήσεις

13:21

Aegean: Επιστροφή στην κερδοφορία για πρώτη χρονιά μετά την πανδημία

13:21

Μητσοτάκης: Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία

13:10

Ρωσία: Πολεμικό αεροσκάφος έπληξε Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι

13:08

Σύστημα Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα - 3.000 στρέμματα στον Ελαιώνα της Αμφισσας

13:04

Καραγιαννάκος: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

12:54

Υεμένη: Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων - Ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία

12:50

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν

12:48

Κυριακίδου: 3.040 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο Βέλγιο, ακολουθούν και άλλες χώρες

12:45

Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

12:41

Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

12:39

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 43% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάιο

12:32

Optima bank: Συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» για την ενίσχυση ΜμΕ

12:23

Alpha Bank: Στο 5,03% η συμμετοχή της Capital Group Companies

12:22

Φινλανδία: «Πράσινο φως» στην ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με τη Ρωσία

12:19

Πυρκαγιά στη Φυλή απέναντι από το γήπεδο Πανοράματος

12:18

Ρωσία: Προειδοποιεί ότι θα θέσει υπό την πλήρη δικαιοδοσία της και τον αγωγό Σαχαλίν-1

12:14

ΕΥ: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στο νέο αβέβαιο περιβάλλον

12:12

ΗΠΑ - Διαρροή: Ο Μπάιντεν σκόπευε να διορίσει ισόβιο ομοσπονδιακό δικαστή που τάσσεται κατά των αμβλώσεων

12:06

MI5 - FBI: Κοινή προειδοποίηση για «αυξανόμενη απειλή» από το Πεκίνο

12:04

Bring Your Bro: Το πρώτο 2on2 StreetBall τουρνουά στην Ελλάδα

11:59

Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή

11:51

Ρεύμα: Ενεργοποιείται το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά

11:45

Πλεύρης: Εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια η έκρηξη στο Σισμανόγλειο

11:44

Η Skroutz αποκτά το 100% της EveryPay

11:35

Μπακογιάννης: Να ληφθούν μέτρα για να μην παραλύει το κέντρο της Αθήνας από τις πορείες

11:30

Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογεί επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

11:26

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τράπεζες και Jumbo

11:23

ΔΝΤ: Περίπου το 20% του προσωπικού αποχώρησε, δείχνει εσωτερική έρευνα

11:16

Βρετανικά ΜΜΕ: Προς παραίτηση ο Μπόρις Τζόνσον - Θα κάνει διάγγελμα εντός της ημέρας