Αέριο: Τέλος Μαΐου οι επόμενες πληρωμές της Ελλάδας στην Gazprom

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Τέλος Μαΐου οι επόμενες πληρωμές της Ελλάδας στην Gazprom
Η επόμενη εξόφληση της ρωσικής εταιρείας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα καυσίμου από τη Μόσχα, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου. 

(upd. 10:30) «Στη σκιά» της διακοπής από χθες των εξαγωγών ρωσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, μετά την άρνηση των δύο χωρών να προχωρήσουν σε πληρωμές σε ρούβλι, πραγματοποιείται σήμερα στις 15:30 σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και οι ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Όσον αφορά τη χώρα μας, και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού αερίου, η εταιρεία έχει στη διάθεσή της ένα επαρκές χρονικό διάστημα, έως τα τέλη Μαΐου, ώστε να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της αναφορικά με το αίτημα της Gazprom για την πληρωμή στο ρωσικό νόμισμα. Κι αυτό γιατί η επόμενη εξόφληση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αερίου προερχόμενου από τη Μόσχα θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε εντατικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι το θέμα έχει σημαντική πολιτική διάσταση πέρα από εμπορική, ενώ άπτεται και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Προς ώρας, σταθμίζονται τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε όλη την Ευρώπη αναφορικά με την απαίτηση της Μόσχας, ώστε έως το τέλος του επόμενου μήνα να καθορισθεί η στάση της.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ζητά από τους πελάτες της να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, συνεχίζοντας να εξοφλούν στον πρώτο λογαριασμό τις παραγγελίες στο νόμισμα που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες (ευρώ ή δολάρια). Οι αγοραστές θα εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να μετατρέπει τα ποσά σε ρούβλια, στην αγορά συναλλάγματος της Μόσχας.

Στη συνέχεια, τα ρούβλια θα κατατίθενται στον δεύτερο λογαριασμό, από τον οποίο θα γίνονται επίσημα οι αγορές αερίου. Οι παραγγελίες θα θεωρείται ότι έχουν εξοφληθεί με το πέρας της διαδικασίας, η υιοθέτηση της οποίας αποτελεί όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η ρωσική εταιρεία, προϋπόθεση για τη συνέχιση παράδοσης των παραγγελιών από εδώ και πέρα.

Η άρνηση της Πολωνίας και της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, Πολωνία και Βουλγαρία είχαν συμβόλαια με την Gazprom τα οποία έληγαν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επομένως, οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου στο μίγμα τους, γεγονός που τους έδινε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας αναφορικά με την άρνηση πληρωμής σε ρούβλια.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέτεινε το γεγονός ότι και στα δύο κράτη το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά μόνο για θέρμανση και βιομηχανική κατανάλωση. Έτσι, για παράδειγμα, η ετήσια κατανάλωση αερίου στη Βουλγαρία δεν ξεπερνά τα 3 δισ. κυβικά μέτρα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της διακοπής τροφοδοσίας της με ρωσικό αέριο, η Βουλγαρία ήδη χρησιμοποιεί τον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, για την εισαγωγή LNG. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο οποίος θα δώσει στη χώρα πρόσβαση σε αζερικό αέριο, μέσω του TAP.

Προχωρά το σχέδιο θωράκισης στο ενδεχόμενο να κλείσει η ρωσική στρόφιγγα

Στην περίπτωση της χώρας μας, για την περίπτωση αιφνίδιας διακοπής των ροών ρωσικού αερίου, συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου θωράκισης της ασφάλειας τροφοδοσίας που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη ο ΔΕΣΦΑ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την προμήθεια της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου αερίου (LNG), η οποία θα προστεθεί στις τρεις υφιστάμενες του τερματικού στη Ρεβυθούσα, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας του τέρμιναλ.

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει εκκινήσει την αύξηση παραγωγής λιγνίτη, με σκοπό την ενίσχυση της εξόρυξης κατά 50% για την επόμενη διετία. Προς το παρόν, το καύσιμο συγκεντρώνεται στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες παραμένουν σε επιφυλακή αφού λόγω άνοιξης η ζήτηση για ρεύμα είναι περιορισμένη, ώστε να δημιουργηθεί επαρκές απόθεμα ενόψει και του καλοκαιριού. Επίσης, στην περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία από τη Μόσχα, πέντε μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider