Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πού στοχεύει η οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πού στοχεύει η οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση
Μέσω συμβούλου θα «τρέξει» η διαδικασία ενίσχυσης των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς και η βελτίωση της λειτουργίας τους. Το αντικείμενο σχετικού διαγωνισμού. 

Ανοιχτό διαγωνισμό ύψους περίπου 1,1 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Σχεδίου Βελτίωσης της Οργανωτικής Λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» προκήρυξε η εποπτεύουσα αρχή της εγχώριας κεφαλαιαγοράς αναζητώντας υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα σχεδιασμού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εν λόγω ενέργειας, προκειμένου για την αποτελεσματική άσκηση του ολοένα και αυξανόμενου εποπτικού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), είναι απαραίτητη η οργανωτική και λειτουργική της αναβάθμιση, καθώς και η ενίσχυση του ψηφιακού της χαρακτήρα, με στόχο την αποδοτικότερη και περισσότερο στοχευμένη εποπτεία της αγοράς και την παροχή ποιοτικών εξωστρεφών υπηρεσιών. Με την επίτευξη των ανωτέρω, η ΕΚ θα διευκολυνθεί στην εκτέλεση του θεσμικά κατοχυρωμένου ρόλου της, διασφαλίζοντας κάθετες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε κρίσιμα θέματα και ζητήματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, μέσα από την υλοποίηση της πράξης, θα διασφαλιστεί η διεύρυνση και η αποτελεσματικότητα του ρόλου που ασκεί η ΕΚ, παγιώνοντας τη σημασία του φορέα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Στόχος του έργου είναι η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών για την αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των εξωστρεφών υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του φορέα, στο πλαίσιο άσκησης του εποπτικού του ρόλου.

Ειδικότερα, μέσω του έργου επιδιώκονται τα εξής:

· Ανάπτυξη και υλοποίηση ενός σχεδίου οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης της ΕΚ.

· Βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών και παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΚ προς τους συναλλασσόμενούς της.

· Μείωση της πολυπλοκότητας και αναβάθμιση του μηχανισμού παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, με έμφαση στην εποπτεία της αγοράς.

· Ενίσχυση του ψηφιακού χαρακτήρα του φορέα.

· Βελτίωση του τρόπου διαχείρισης και του βαθμού αξιοποίησης των διακινούμενων δεδομένων / πληροφοριών.

· Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων προς την ΕΚ.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, με βάση τα προαναφερθέντα αναμένεται να επιτευχθεί η ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας της αγοράς, ήτοι η βελτίωση λειτουργίας αυτών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για τη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συνόλου της αγοράς. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη ενός βελτιωμένου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μοντέλου παροχής υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέσω της τυποποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και της ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Συγκεκριμένα, το έργο θα περιλαμβάνει τις κάτωθι ενδεικτικές ενέργειες:

· Σχεδιασμός βελτιωμένου επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας της ΕΚ.

· Βελτιστοποίηση, μοντελοποίηση, προτυποποίηση και τεκμηρίωση της ροής διαδικασιών παροχής υπηρεσιών της ΕΚ προς τις επιχειρήσεις, με τη χρήση εξειδικευμένου εργαλείου.

· Διαμόρφωση της βάσης για την υλοποίηση και επιτυχή υιοθέτηση των προτάσεων αναδιοργάνωσης του φορέα.

· Ανάλυση προδιαγραφών απαιτούμενων πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη του βελτιωμένου επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

· Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 885.314,52 ευρώ, ενώ μαζί με τον ΦΠΑ η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 1.097.790 ευρώ. Η διάρκεια του έργου είναι επτά μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 20/05/2022 και αποσφράγισης φακέλων στις 24 Μαΐου. Προσφορές υποβάλλονται για το σύνολο των ζητουμένων υπηρεσιών και όχι για μέρος αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider