Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τα νέα πακέτα μέτρων στήριξης – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τα νέα πακέτα μέτρων στήριξης – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις
Ανακοινώσεις αύριο και την Παρασκευή για την πορεία ελλείμματος και χρέους το 2021 και φέτος. Η S&P, ο πληθωρισμός Απριλίου, το οικονομικό κλίμα και η κατάθεση προϋπολογισμού. Εν αναμονή γαλλικών εκλογών και εξελίξεων στα μέτωπα της ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η κυβέρνηση περιμένει μία σειρά από στοιχεία, πορίσματα και γεγονότα για να καθορίσει τη στάση της για το πακέτο μέτρων στήριξης. Ο μεγάλος «λογαριασμός» συνδέεται με το πακέτο για το ρεύμα, οι εισηγήσεις για το οποίο οριστικοποιούνται υπό το πρίσμα της κυβερνητικής θέσης περί ανάληψης εθνικής δράσης αν δεν «αντιδράσει» η Ευρώπη μέσα στον Μάιο.

Παράλληλα, ανάλογα με την πορεία των τιμών και με το εύρος των αντοχών, εξετάζεται μία μείωση ΦΠΑ σε – λίγα – προϊόντα που έχουν μεγάλη συμμετοχή στην κατανάλωση ευάλωτων νοικοκυριών. Αλλά και η επέκταση και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων, παράλληλα με την κάρτα την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μαζί με τη διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και στα μεταφορικά και το 2ο εξάμηνο με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Και εν τω μεταξύ αναμένεται η πλατφόρμα για την πρώτη επιδότηση στα καύσιμα, αλλά και η καταβολή της επιταγής ακρίβειας των 200 ευρώ.

Όσο για την αντίδραση της Ευρώπης που μόλις ολοκλήρωσε τον εορτασμό του Καθολικού Πάσχα, τα βλέμματα στρέφονται πρώτα απ' όλα στις γαλλικές εκλογές της Κυριακής. Αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει πιο μεγάλη καθαρότητα το επόμενο διάστημα αναφορικά με την πορεία του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της πορείας των επιπτώσεων του νέου κινεζικού lockdown στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα ελληνικά ορόσημα

Σε εγχώριο επίπεδο, το σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής προς το παρόν περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα που «χωρούν» στα 1,2 δισ. ευρώ τα οποία περισσεύουν από τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό. Και έχουν ενσωματωθεί ως βασικό σενάριο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κατατεθεί στις 30 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Με το ίδιο βασικό σενάριο να στηρίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ φέτος κατά 3% αλλά και σε μία μικρή απόκλιση του πρωτογενούς ελλείμματος σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο (περί το 2% του ΑΕΠ έναντι 1,2% του ΑΕΠ).

Ο νέος αυτός προϋπολογισμός είναι το ένα από τα ορόσημα των επόμενων ημερών. Περιλαμβάνουν επίσης τις ανακοινώσεις που αναμένονται αύριο και την Παρασκευή για την πορεία του ελλείμματος και του χρέους (το 2021 και φέτος), την έκθεση της S&P, αλλά και τις πρώτες μετρήσεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου αλλά και για το οικονομικό κλίμα:

  • Tην Τρίτη έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάρτιο με σημείο κλειδί την πορεία των ηλεκτρονικών πληρωμών και το κατά πόσο τα έσοδα «αντέχουν» ανανεώνοντας και τη δυνατότητα για μέτρα στήριξης, αλλά και δίνοντας μία αίσθηση για τη στάση που τηρεί ο καταναλωτής. Την Παρασκευή από την Eurostat αναμένεται η επικύρωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΓΛΚ για το «κλείσιμο» του 2021 (διαδικασία EDP). Με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει σημαντικά μικρότερο έλλειμμα από το αρχικά αναμενόμενο επισημαίνοντας πως σε αυτό στήριξε (μαζί με το πιο υψηλό ΑΕΠ και την πορεία των εσόδων του 2022) και το τελευταίο πακέτο μέτρων.
  • Tην ίδια ημέρα, την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η έκθεση για την Ελλάδα από τη Standard & Poor’s. Το ενδεχόμενο μίας θετικής αποτίμησης στο εν λόγω πόρισμα αν τελικά εκδοθεί (ή και αναβάθμισης σε ένα πολύ καλό σενάριο) θα ικανοποιούσε του στόχους της Αθήνας για διατήρηση της πρόσβασής της στις ξένες αγορές.
  • Την άλλη εβδομάδα, τα φώτα στρέφονται στην ελληνική επιχειρηματικότητα και στο πως αντιλαμβάνεται πλέον την πραγματικότητα. Στις 28 Απριλίου αναμένονται οι πρώτες μετρήσεις για το οικονομικό κλίμα με τις απόψεις των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών για τον μήνα Απρίλιο. Και μία ημέρα μετά, στις 29 Απριλίου, θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών (και για την Ελλάδα) για τον μήνα Απρίλιο. Τότε θα φανεί αν η ένταση των πιέσεων που «μεταδίδει» η αγορά, αποτυπώνεται και στους επίσημους δείκτες. Εν όψει και των αποφάσεων της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου, αλλά και των ζυμώσεων που θα γίνουν για το «μείγμα» και για την ένταση του επόμενου πακέτου μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση επιδότησης τιμών φυσικού αερίου απευθείας από την ΕΕ - Αγωνία για επάρκεια μέτρων στήριξης

Ρεύμα: Το σχέδιο για πλαφόν σε όλες τις μονάδες παραγωγής- Αγωνία για απάντηση της ΕΕ, από Ιούνιο η εφαρμογή

«Δώρο Πάσχα» από την ΕΕ ζητά η Αθήνα – Φτιάχνει «κουμπαρά» μέτρων 1,2 δισ. 

gazzetta
gazzetta reader insider insider