Nomura: Αντιμέτωπη με την χειρότερη επιβράδυνση από την αρχή της πανδημίας η κινεζική οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nomura: Αντιμέτωπη με την χειρότερη επιβράδυνση από την αρχή της πανδημίας η κινεζική οικονομία
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας επιδεινώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για μια περαιτέρω διολίσθηση στο δεύτερο.

Η οικονομία της Κίνας βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πτωτικές πιέσεις από την άνοιξη του 2020, όταν χτυπήθηκε από το πρώτο κύμα του Covid-19, σύμφωνα με την Nomura.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο ιαπωνικός επενδυτικός κολοσσός θεωρεί ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας επιδεινώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για μια περαιτέρω διολίσθηση στο δεύτερο. Αυτό ανέφεραν σε σημείωμα τους το Σάββατο οικονομολόγοι της Nomura Holdings Inc, συμπεριλαμβανομένου του Lu Ting. Οι οικονομικές δραστηριότητες «μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά σε γενικές γραμμές» τον Μάρτιο, και να επιβαρυνθούν από τους αυξανόμενους περιορισμούς κίνησης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και από τη συνεχιζόμενη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, προβλέπει η Nomura.

Καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού πλήττουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών υπηρεσιών, των κατασκευών και κάποιας μεταποιητικής δραστηριότητας, «γίνεται πιο δύσκολο για το Πεκίνο να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ «περίπου 5,5%» για το 2022», ανέφεραν οι οικονομολόγοι του ιαπωνικού holding.

Η Nomura μείωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Κίνας, για τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο, επικαλούμενη την επιδείνωση της κατάστασης του Covid-19. Ενώ οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας αναθεώρησαν αρχικά τις προσδοκίες για ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες στο 4,2%, σημείωσαν ότι η υπάρχουσα πρόβλεψή τους για 2,9% μπορεί να αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά την «πραγματική οικονομική κατάσταση».

Η οικονομία της Κίνας είχε ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο ξεκίνημα του έτους, με τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή να ξεπερνούν τις προβλέψεις. Οι προοπτικές, ωστόσο, γίνονται όλο και πιο ζοφερές καθώς το έθνος παλεύει με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τότε που εμφανίστηκε στη Γουχάν πριν από δύο χρόνια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστατώνει τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και τις τιμές της ενέργειας.

Οι παραγωγικές δραστηριότητες στον τεχνολογικό και κατασκευαστικό τομέα, σε πόλεις όπως η Shenzhen και η Changchun έχουν διακοπεί από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, ενώ οι κάτοικοι στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια καθώς η πόλη τελεί υπό lockdown.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider