Κομισιόν: Μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου φέτος – Νέα μέτρα «ασπίδα» στην ενεργειακή κρίση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Μείωση κατά 2/3 των εισαγωγών ρωσικού αερίου φέτος – Νέα μέτρα «ασπίδα» στην ενεργειακή κρίση
Ένα ολιστικό σχέδιο (REPowerEU) για την πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο πριν από το 2030, ανακοίνωσαν ο Φρανς Τίμερμανς εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον -«Ακόμη και σε πλήρη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών, η Ευρώπη είναι ασφαλής αυτό τον χειμώνα», σημείωσε η Επίτροπος Ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:26

Η ρωσική επιθετικότητα καθιστά απαραίτητη την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας τα σημεία εκείνα στα οποία παραμένει ακόμη ευάλωτο, σημείωσε πριν από λίγο ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε το REPowerEU, ένα ολιστικό σχέδιο με στόχο την πλήρη απεξάρτηση πριν από το 2030 της «Γηραιάς Ηπείρου» από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. «Με το πλάνο που ανακοινώνουμε σήμερα, θα δώσουμε τέλος στην εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές. Η απάντηση στην ασφάλεια τροφοδοσίας βρίσκεται στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και στις ΑΠΕ, οι οποίες μας καθιστούν ενεργειακά ανεξάρτητους, ενώ παρέχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργούν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τίμερμανς.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, η εφαρμογή του REPowerEU θα έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς έως το τέλος του 2022 μπορεί να μειώσει κατά 2/3 τις ρωσικές εισαγωγές αερίου. «Είναι πολύ δύσκολο αλλά είναι εφικτό, αν επιδιώξουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Με περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας (δηλαδή με την αύξηση εισαγωγών LNG και αερίου αγωγού από προμηθευτές εκτός Ρωσίας), μπορούμε εντός του 2022 να μειώσουμε τις εισαγωγές ρωσικού καυσίμου κατά 60 bcm (δισ. κυβικά μέτρα), ενώ μέσω του βιοαερίου κατά 8 bcm επιπλέον», συμπλήρωσε.

Πλήρωση των αποθηκών αερίου κατά 90% έως τον Οκτώβριο

Όπως επισήμανε, προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει η αύξηση της παραγωγής και των εισαγωγών «πράσινου» υδρογόνου. Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, 20 εκατ. τόνοι υδρογόνου θα αντικαθιστούσαν 50 bcm ρωσικού αερίου.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των ΑΠΕ, σημείωσε θα χρειαστεί να εγκατασταθούν εκατομμύρια φωτοβολταϊκά στις στέγες κατοικιών και αγροικιών. Επίσης, θα πρέπει να διπλασιαστεί ο ρυθμός εγκατάστασης αντλιών θερμότητας. «Έως το τέλος του έτους, σχεδόν το 25% της τρέχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια», τόνισε.

Καθώς κάποια από αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα ώστε να διασφαλίσει την επάρκεια τροφοδοσίας της με καύσιμο για τον επόμενο χειμώνα. «Οι αποθήκες αερίου στην Ε.Ε. θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 90% με καύσιμο έως τον Οκτώβριο. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει σε κοινές προμήθειες αερίου από κράτη-μέλη», σημείωσε.

Ρύθμιση των λιανικών τιμών ρεύματος

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. «Οι εισαγωγές LNG έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές να ενισχυθούν περισσότερο. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε όμως εκεί που θα έπρεπε να είμαστε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Σίμσον, θα πρέπει να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Όπως πρόσθεσε, αν και τον Οκτώβριο υιοθετήσαμε μία «εργαλειοθήκη» μέτρων για αυτό τον σκοπό, οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν απαραίτητη την επικαιροποίησή της.

Σύμφωνα με την κ. Σίμσον, με τα νέα μέτρα μία επιλογή που δίνεται στα κράτη-μέλη είναι η ρύθμιση των λιανικών τιμών ρεύματος, όπως είχε γράψει το Insider.gr. Επίσης, πρόταση της Κομισιόν είναι να δημιουργηθεί ένα Προσωρινό Πλαίσιο αντιμετώπισης της Κρίσης, με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ασφαλής η Ευρώπη αυτό τον χειμώνα

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης τα κράτη-μέλη μπορούν να φορολογήσουν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη (windfall profits) μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη ακόμη και για πλήρη διακοπή των ρωσικών εισαγωγών, με τα μοντέλα μας να δείχνουν πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είναι ασφαλής για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι τον επόμενο χειμώνα, με γεμάτες τις αποθήκες αερίου κατά 90% έως τον Οκτώβριο», συμπλήρωσε.

Η κ. Σίμσον σημείωσε πως στόχος είναι να συνδεθεί το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό σύστημα όσο το δυνατόν συντομότερα. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider