G20: Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ ζητά τη δημιουργία ενός Ταμείου για την πρόληψη πανδημιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G20: Η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ ζητά τη δημιουργία ενός Ταμείου για την πρόληψη πανδημιών
«Να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες στην παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας» το μήνυμα της Τζάνετ Γέλεν.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε σήμερα τις χώρες - μέλη της G20 να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Ταμείου που θα επενδύει στην πρόληψη πανδημιών, προειδοποιώντας ότι μία αποτυχία στο κλείσιμο της ψαλίδας στα παγκόσμια συστήματα υγείας μπορεί να έχει «καταστροφικό» κόστος.

Η Γέλεν είπε στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ότι το νέο χρηματοδοτικό διαμεσολαβητικό Ταμείο - στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τράπεζας - θα βοηθούσε στη διοχέτευση των αναγκαίων επενδύσεων, που εκτιμώνται σε 75 δισ. δολάρια, για να μειωθεί ο βαθμός που είναι ευάλωτος ο κόσμος σε μελλοντικές πανδημίες.

«Καθώς το ανθρώπινο και το οικονομικό τραύμα της πανδημίας (της COVID-19) είναι φρέσκο στο νου μας, έχουμε πολιτικά την ευκαιρία να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες στην παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας», σημείωσε, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο των δηλώσεων της. «Το κόστος, αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό», πρόσθεσε.

Η Γέλεν επεδίωξε να διαλύσει τις επιφυλάξεις κάποιων χωρών της G20 σχετικά με το προτεινόμενο Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα αποσπούσε κεφάλαια που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή για τη δημιουργία ενός νέου πολυεθνικού Οργανισμού.

«Δεν το βλέπουμε ως μία δεξαμενή χρημάτων που δεν θα χρησιμοποιούνται έως ότου εμφανισθεί η επόμενη πανδημία», είπε, προσθέτοντας ότι το νέο Ταμείο θα βοηθούσε στο να δώσει κίνητρα σε χώρες να επενδύσουν σε συστήματα ανίχνευσης ασθενειών και επιτήρησης για να προετοιμασθούν για μελλοντικές κρίσεις.

Θα υπάρχουν και άλλες επενδύσεις σε ερευνητικά εργαστήρια ή για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των χωρών, είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η ευελιξία του νέου Ταμείου θα επιτρέψει επίσης στις χώρες να κινητοποιήσουν πρόσθετους πόρους από μη κυβερνητικές πηγές για να υπάρξει ετοιμότητα έναντι των πανδημιών. «Θα πρέπει να αρχίσουμε το έργο μας τώρα για να συστήσουμε αυτό το Ταμείο ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό», είπε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Πολυμερή Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να περιγράψει σαφή, λειτουργικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οπουδήποτε ο κόσμος θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19.

H Ομάδα Εργασίας θα πρέπει, εξ άλλου, να ετοιμάσει μία αναλυτική κατά χώρα αξιολόγηση της δουλειάς που έχει γίνει για την προώθηση της προσφοράς εμβολίων και των εμβολιαστικών προσπαθειών, καθώς και των προμηθειών για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν «παγκόσμιες επιπλοκές»

gazzetta
gazzetta reader insider insider