Τέσσερις αυξήσεις στα επιτόκια «βλέπει» η Goldman Sachs στις ΗΠΑ για εφέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερις αυξήσεις στα επιτόκια «βλέπει» η Goldman Sachs στις ΗΠΑ για εφέτος
Στις τέσσερις υπολογίζει η Goldman Sachs τις αυξήσεις που θα γίνουν στα επιτόκια στις ΗΠΑ για φέτος, με τη Fed να ξεκινάει τον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, τη μείωση του ισολογισμού της.

Στις τέσσερις υπολογίζει η Goldman Sachs τις αυξήσεις που θα γίνουν στα επιτόκια των ΗΠΑ για φέτος, με τη Fed να ξεκινάει επίσης τον Ιούλιο, αν όχι νωρίτερα, τη μείωση του ισολογισμού της.

Όπως σημειώνει ο Jan Hatzius της Goldman, η ταχεία πρόοδος στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ και το σήμα των «γερακιών» μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (στις 14-15 Δεκεμβρίου) υποδηλώνουν μια ταχύτερη ομαλοποίηση.

«Γιαυτό το λόγο θέτουμε στις προβλέψεις μας ένα ταχύτερο runoff από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούλιο, με τους κινδύνους να προέρχονται από την πλευρά τουνα γίνει ακόμη νωρίτερα», ανέφερε ο Hatzius. «Με τον πληθωρισμό να είναι πιθανότατα πολύ πάνω από τον στόχο σε εκείνο το σημείο, δεν πιστεύουμε πλέον ότι η έναρξη της μείωσης του ισολογισμού της Fed θα υποκαταστήσει μια τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων. Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξήσεις τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και τώρα έχουμε προσθέσει μια ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο».

Στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed έδειξαν ότι ετοιμάζονται να κινηθούν πιο γρήγορα από την προηγούμενη φορά που σύσφιξαν τη νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την «υπερθέρμανση» της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω ενός υψηλού πληθωρισμού και κοντά σε συνθήκες πλήρους αποκατάστασης της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε χαμηλότερα του 4% και οι μισθοί εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας την απόδειξη μιας «σφικτής» αγοράς εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το «stress test» στα ελληνικά ομόλογα και ο ανηφορικός δρόμος των κεντρικών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider