ΟΔΔΗΧ: Στα 12 δισ. ευρώ το δανειακό πρόγραμμα για το 2022 - «Πράσινο» ομόλογο στο δεύτερο εξάμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΔΔΗΧ: Στα 12 δισ. ευρώ το δανειακό πρόγραμμα για το 2022 - «Πράσινο» ομόλογο στο δεύτερο εξάμηνο
Για την άντληση 12 δισ. ευρώ, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, θα κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ το 2022. Στα 24 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Έρχεται το πλαίσιο για την πρώτη «πράσινη» ομολογιακή έκδοση εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2022.

Στα 12 δισ. ευρώ έθεσε τον «πήχη» του δανειακού προγράμματος για το 2022 ο ΟΔΔΗΧ, έχοντας αντλήσει συνολικά για το 2021, 15,8 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων και της τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων από το PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του Δεκεμβρίου 2017, με τις προσφορές στα βιβλία να φτάνουν τα 124,7 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο και σε ότι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για το νέο έτος εκτιμά πως θα αποπληρωθούν χρεολύσια 8 δισ. ευρώ, τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των swap που αφορούν τα δάνεια GLF του 2010 ύψους 52,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μνημονιακού προγράμματος, με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος να φτάνει στα 2,7 δισ. ευρώ, την προεξόφληση εντόκων γραμματίων και διμερών δανείων να διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ και την κάλυψη άλλων αναγκών στα 4,3 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου τον επόμενο χρόνο αναμένεται να φτάσουν τα 24,8 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν ξεπέρασαν το 20% του ΑΕΠ το 2021, κοντά στο μέσο όρο των κρατών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία) και θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2022, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ. Τα κέρδη που θα εκταμιεύσει ο ESM από τα ANFAs και SMPs αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 0,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 6,6 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της φετινής χρονιάς ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ.

Ευρύτερα στο σχεδιασμό της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ, εντάσσεται πλέον και η έκδοση «πράσινου» ομολόγου μέσης η μακροπρόθεσμης διάρκειας (αναλόγως των συνθηκών στις αγορές θα εξαρτηθεί και το μέγεθος άντλησης) προς το τέλος του έτους, για την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της στρατηγικής χρηματοδότησης του οργανισμού. Όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα δεσμεύεται στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, με τη στρατηγική βιωσιμότητας της χώρας να περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης «πράσινων» τίτλων.

Ως προς το σκέλος του δημόσιου χρέους, επισημαίνεται πως το 75% αυτού βρίσκεται στους επίσημους πιστωτές, με μεγάλο προφίλ μέσης ωρίμανσης (20 έτη έναντι 8 ετών κατά μ.ο μεταξύ των κρατών της Ιρλανδία, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας), ενώ το 99% του χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, η ετήσια ανάγκη εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ, ενώ και το cash buffer που ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ μετριάζει τυχόν κινδύνους αναχρηματοδότησής του.

Παράλληλα, αναμένεται υποχώρηση των εντόκων γραμματίων από τα 11,8 δισ. ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους και πιο συγκεκριμένα κατά περίπου 0,8 δισ. ευρώ, με τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης να περιορίζεται σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Γενικότερα, οι τέσσερις βασικοί στόχοι της στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για τον επόμενο χρόνο είναι να ενισχυθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, να μειωθεί το κόστος δανεισμού, να συγκρατηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος και να υπάρχει διαχείριση της ρευστότητας τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η υψηλότερη ανάπτυξη στηρίζει την αποκλιμάκωση του δείκτη χρέους - Το πλάνο του ΟΔΔΗΧ για το 2022

Société Générale: Με τι έκδοση θα κάνει «πρεμιέρα» στις αγορές το 2022 ο ΟΔΔΗΧ - Οι 3+(1) επιλογές της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider