Σκυλακάκης: Επιβεβαίωση ταχύτερης ανάκαμψης τα αυξημένα κατά 855 εκατ. φορολογικά έσοδα 11μήνου – Μεγαλύτερη αβεβαιότητα η «Όμικρον»

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Επιβεβαίωση ταχύτερης ανάκαμψης τα αυξημένα κατά 855 εκατ. φορολογικά έσοδα 11μήνου – Μεγαλύτερη αβεβαιότητα η «Όμικρον»
Τα αυξημένα, σε σχέση με τις προβλέψεις φορολογικά έσοδα, επιβεβαιώνουν την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη. Το ΑΕΠ θα κλειδώσει πολύ πιο πάνω από το 6,9% που αναφέρει ο νέος προϋπολογισμός, εκτιμούν πηγές του ΥΠΟΙΚ, αλλά για το 2022 υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες με βασικότερη την πορεία της «Όμικρον».

Τελευταία Ενημέρωση 13:33

Αυξημένα έναντι του στόχου φορολογικά έσοδα τόσο σε επίπεδο 11μήνου όσο και κατά το μήνα Νοέμβριο, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Αυξημένα κατά 855 εκατ. ευρώ είναι τα φορολογικά έσοδα 9μήνου, ενώ τον Νοέμβριο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 690 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται επίσης υστέρηση δαπανών έναντι του στόχου 11μήνου.

«Τα αυξημένα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού φορολογικά έσοδα συνεχίζονται και τον μήνα Νοέμβριο κάτι που επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της οικονομίας, που άλλωστε έχει καταγραφεί και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, πηγές του ΥΠΟΙΚ επισήμαναν για την πορεία του ΑΕΠ πως η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα περιορίζει το τελευταίο 3μηνο τη δυναμική του ΑΕΠ, αλλά όχι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επισήμαναν επίσης πως δεν έχει νόημα να γίνει αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα «πάνω» για φέτος αν και θεωρείται δεδομένο πως το ΑΕΠ θα κλειδώσει πολύ πιο πάνω από το 6,9% που αναφέρει ο νέος Προϋπολογισμός.

Για το 2022 αναφέρουν πως υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες και σε σχέση με την πανδημία αλλά και σε σχέση με την ενεργειακή κρίση. Επισήμαναν πως ο πιο βασικός δείκτης αυτές τις ημέρες είναι η πορεία της «Όμικρον» στα νοσοκομεία της Ν. Αφρικής. Πέρα από τη σημασία της πορείας της, έχει σημασία γιατί δείχνει και πόσο μεγάλη είναι ακόμη η ασάφεια, εξήγησαν. Εκτίμησαν πάντως πως δεν έχει φανεί ακόμη η ψυχολογία της λήξης του πανδημικού φαινομένου. Και έτσι δεν έχουν ακόμη φανεί και οι επιπτώσεις στην οικονομία από την αλλαγή αυτή.

Για την υπέρβαση στα έσοδα, η οποία είναι εκτός στόχου προϋπολογισμού, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν ως μία εκτός προϋπολογισμού ενίσχυση ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Αλλά εξήγησαν πως το 2021 τελειώνει και αυτό που είναι στο τραπέζι είναι μέτρα ανάγκης για το 2022. Το αν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα για την ακρίβεια, το κλειδί είναι τα καύσιμα πρόσθεσαν. Εξήγησαν πως το κόστος της ενεργειακής κρίσης πρέπει να «μοιρασθεί» ανάμεσα στο βάρος που θα επωμισθεί ο φορολογούμενος τώρα και στο μέλλον.

Επισήμαναν πως η υπέρβαση φορολογικών εσόδων στο 11μηνο προέρχεται κυρίως από φόρους κατανάλωσης και επιχειρήσεων. Και σε μικρότερο βαθμό φόροι φυσικών προσώπων. Επίσης καταγράφεται άνοδος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της τάξης του 30% σε σχέση με το 2019 με μία μικρή πίεση τον Νοέμβριο.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Προϋπολογισμού

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.263 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13.399 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 18.252 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7.879 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 8.973 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 13.747 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 48.480 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 330 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 52.750 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 412 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 43.003 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 855 εκατ. ευρώ ή 2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου, αναφέρεται.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4.270 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 82 εκατ. ευρώ από τον στόχο (4.188 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.763 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 423 εκατ. ευρώ από τον στόχο (4.187 εκατ. ευρώ).

Πορεία Νοεμβρίου

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.324 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 161 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον επικαιροποιημένο μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.782 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 243 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.422 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 690 εκατ. ευρώ ή 18,5% έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Νοεμβρίου 2021 ανήλθαν σε 458 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 82 εκατ. ευρώ από τον στόχο (376 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 183 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 423 εκατ. ευρώ από τον στόχο (606 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021 ανήλθαν στα 60.743 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 805 εκατ. ευρώ ή 1,3% έναντι του στόχου (61.548 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 660 εκατ. ευρώ ή 1,2%, η οποία οφείλεται κυρίως στην υποεκτέλεση των λοιπών επιχορηγήσεων κατά 474 εκατ. ευρώ και των αγορών αγαθών και υπηρεσιών κατά 129 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τον στόχο των 7.952 εκατ. ευρώ κατά 145 εκατ. ευρώ 1,8%.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, έχει ως εξής σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1.968 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1.620 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 1.108 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 744 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 225 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,

ε) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 741 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

στ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 117 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

ζ) οι δαπάνες σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

η) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών ύψους 203 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

θ) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 215 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

ι) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

ια) η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ κατά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης εργοδοτών και εργαζομένων ύψους 703 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων,

ιβ) η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ που σχετίζονται με την επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 243 εκατ. ευρώ,

ιγ) η έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ύψους 101 εκατ. ευρώ και

ιδ) η επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ για κάλυψη απώλειας εσόδων ύψους 571 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 365 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider