Χρονιά ρεκόρ για τις δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη - Κεφάλαια 89 δισ. άντλησαν οι επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρονιά ρεκόρ για τις δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη - Κεφάλαια 89 δισ. άντλησαν οι επιχειρήσεις
Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα σε IPOs αυξήθηκε κατά 330% σε ετήσια βάση, με τη συνολική αξία των συμφωνιών να αγγίζει τα 89 δισ. δολάρια στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Πρωταγωνίστησαν οι εταιρείες τεχνολογίας με δημόσιες εγγραφές 25,6 δισ.

Αυξημένη κατά 75% πάνω από τις εκδόσεις νέων μετοχών με δημόσια εγγραφή που πραγματοποιήθηκαν αθροιστικά το 2019 και το 2020, είναι μέχρι στιγμής η δραστηριότητα σε δημόσιες εγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί από εταιρείες στην Ευρώπη.

Μετά από ένα πρώτο εξάμηνο ρεκόρ, η παγκόσμια δραστηριότητα σε δημόσιες εγγραφές επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021, λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, την αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη μετά το lockdown. Ωστόσο, αν και η συνολική αξία των deals διαμορφώθηκε στα 112,3 δισ. δολάρια, από 122,3 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, το γ΄ τρίμηνο του 2021 παρέμεινε το πιο ενεργό τρίμηνο των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία της StockApps.com, η ευρωπαϊκή δραστηριότητα σε IPOs αυξήθηκε κατά 330% σε ετήσια βάση, με τη συνολική αξία των συμφωνιών να αγγίζει τα 89 δισ. δολάρια στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η παγκόσμια δραστηριότητα σε δημόσιες εγγραφές επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, μετά από μια γενικά πιο ήσυχη καλοκαιρινή περίοδο και μια παύση για τις κινεζικές δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά είδε μια ποικιλία επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, της υγείας, της τεχνολογίας, της κατανάλωσης και της βιομηχανίας να προσφεύγουν στην κεφαλαιαγορά για άντληση κεφαλαίων, εκδίδοντας νέες μετοχές τις οποίες διέθεσαν με δημόσια εγγραφή.

Τα στοιχεία της Wall Street Journal και της Dealogic έδειξαν επίσης ότι η Ευρώπη παρουσίασε πολύ ισχυρότερη δραστηριότητα IPO και μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση από άλλες γεωγραφικές περιοχές. Τους τελευταίους δέκα μήνες, η συνολική αξία των συμφωνιών IPO στην ευρωπαϊκή αγορά έφτασε τα 89 δισ. δολάρια ή 75% υψηλότερη από ό,τι το 2019 και το 2020 μαζί.

Οι αμερικανικές εταιρείες συγκέντρωσαν 218,2 δισ. δολάρια μέσω δημόσιων εγγραφών από την αρχή του έτους, 101% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

Η συνολική αξία των IPOs στην ασιατική αγορά αυξήθηκε κατά 46% σε ετήσια βάση, στα 132,2 δισ. δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Μέση Ανατολή και η Αφρική σημείωσαν επίσης εντυπωσιακή ανάπτυξη, με τη συνολική αξία των IPOs να εκτινάσσεται κατά 320% σε ετήσια βάση, στα 12,2 δισ. δολάρια.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι η JP Morgan βρίσκεται στην κορυφή των συμβούλων για τις δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη φέτος, με συμφωνίες αξίας 9,22 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Η Goldman Sachs κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη, με συμφωνίες αξίας 5,86 δισ. δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου. Ακολουθούν οι City και Morgan Stanley, με 5,56 δισ. και 5,07 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Αν και όλοι οι μεγαλύτεροι κλάδοι στην ευρωπαϊκή αγορά σημείωσαν εντυπωσιακή ανάπτυξη σε ετήσια βάση, οι στατιστικές δείχνουν ότι ο κλάδος της τεχνολογίας εξακολουθεί να προηγείται στη συνολική αξία των συμφωνιών IPO.

Τους τελευταίους δέκα μήνες, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας ολοκλήρωσαν δημόσιες εγγραφές αξίας 25,6 δις. δολαρίων, σημαντικά υψηλότερα από 9,3 δις. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 17,5 δισ. δολάρια μέσω δημόσιων προσφορών από τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση 962% σε ετήσια βάση.

Ο τομέας της υγείας κατέγραψε συμφωνίες IPO αξίας 8,34 δισ. δολαρίων τους τελευταίους δέκα μήνες, τετραπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Ακολουθούν οι τομείς κοινής ωφέλειας και ενέργειας, με 4,8 δισ. δολ. και 4,69 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rivian: Η μετοχή της συνεχίζει το ράλι 6 ημέρες μετά από την IPO-γίγας

gazzetta
gazzetta reader insider insider