Moody's: Η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ελλάδα το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's: Η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ελλάδα το 2022
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη χρέους της ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα κατά 10,1% το 2022.

Θετικό «σήμα» ως προς την πορεία αποκλιμάκωσης του όγκου χρέους σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζει να εκπέμπει ο οίκος Moody's, λίγες ώρες πριν προβεί στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υγιής οικονομική ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων καθώς αποσύρονται τα μέτρα στήριξης από την πανδημία θα μειώσουν τη μέση επιβάρυνση του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη κατά 1,2% το 2022. Ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες, όπως αυτές της Ελλάδας (10,1%), της Κύπρου (6,8%.) και της Πορτογαλία (5,9%), θα καταγράψουν τη μεγαλύτερη μείωση, αλλά ο όγκος του χρέους τους θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ παρά αυτή την απομόχλευση, σύμφωνα με τη Moody's. Ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία προβλέπεται να μειώσουν το χρέος το 2022, αυτές οι μειώσεις είναι μέτριες σε σχέση με τις αυξήσεις χρέους που σχετίζονται με την πανδημία που κατέγραψαν τα τελευταία τρία χρόνια (+18%, 25% και 25%, αντίστοιχα).

Παράλληλα, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνει χαμηλό για αρκετά ακόμη χρόνια, η βιωσιμότητά θα αρχίσει τελικά να επιδεινώνεται εάν το χρέος παραμείνει υψηλό. Έτσι για το επόμενο διάστημα, ένα βασικός πιστωτικός παράγοντας θα είναι ο βαθμός στον οποίο οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων – που θα είναι πλέον περιορισμένη – για τη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων σε σημείο που θα συμβάλλουν στη μείωση του επιπέδου χρέους. Ακόμη και με χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η μείωση του χρέους θα απαιτήσει πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Moody's

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Moody's, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καλύψει το χαμένο έδαφος από το πλήγμα που επέφερε στην πανδημία στο ΑΕΠ, καθώς αναμένεται το 2022 να διαμορφώνεται στο 100,6% των επιπέδων του 2019. Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι η πορεία της πανδημίας αλλά και το νέο κύμα που χτυπά τις ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη, όπως τονίζει η Moody's. H Σλοβενία, η Σλοβακία και η Εσθονία, καθίστανται οι πιο ευάλωτες σε τροπή που θα πάρει η πανδημία που θα μπορούσε να επαναφέρει το καθεστώς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, λόγω του χαμηλού εμβολιαστικού επιπέδου, τη στιγμή που η Ελλάδα μόλις που ξεπερνά το 60%.

Ως προς το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, η Moody's εντοπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο παρατυπιών στην Ελλάδα, με τη μικρότερη αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και τη χαμηλότερη ποιότητα στη νομοθετική τάξη και τα εκτελεστικά όργανα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider