Ιχθυόσκαλα Βόλου: Η mega-λη επένδυση σε αριθμούς – Τα οφέλη και οι στόχοι

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιχθυόσκαλα Βόλου: Η mega-λη επένδυση σε αριθμούς – Τα οφέλη και οι στόχοι
Το έργο σχεδιάστηκε το 2007 με αρχικό προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ λειτούργησε 14 χρόνια αργότερα, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ.

Επένδυση μεγάλης αναπτυξιακής πνοής τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την ενίσχυση του ιχθυεμπορίου ευρύτερα στην Ελλάδα, αποτελεί η σύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου.

Πρόκειται για έργο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα, ωστόσο βρίσκεται σε λειτουργία από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Λειτουργώντας ως μια απόλυτα σύγχρονη δομή, λύνει το χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματιών αλιέων, εξασφαλίζοντας το εισόδημά τους και δίνοντας λύσεις στην ιχθυοπαραγωγή και στη διακίνηση του αλιευτικού προϊόντος.

Η Ιχθυόσκαλα του Βόλου βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Κεντρική Ελλάδα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες - εκτός της Μαγνησίας - της Θεσσαλίας και των γειτονικών νομών, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην εμπορία των αλιευτικών προϊόντων της χώρας.

Η επένδυση

Το έργο σχεδιάστηκε το 2007 με αρχικό προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ λειτούργησε 14 χρόνια αργότερα, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια νέα επιχειρηματική μονάδα, που περιλαμβάνει συνολικά 10 ιχθυεμπορικές επιχειρήσεις και 14 μισθωμένα γραφεία, ενώ οι επιλιμένιες υποδομές της εκτείνονται σε 3.258 τμ.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας του Βόλου, διακινήθηκαν αλιεύματα 19.917 κιλών! Σε εβδομαδιαία βάση, διακινούνται 8.108 ιχθυοκιβώτια.

Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί σύγχρονη αίθουσα δημοπράτησης αλιευμάτων, γραφεία διοίκησης και υπηρεσιών. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο και αποθήκες παραγωγών, ενώ υπάρχει παρακολούθηση των συνθηκών ψύξης στους θαλάμους συντήρησης αλιευμάτων.

Τα οφέλη

Στη σύγχρονη Ιχθυόσκαλα έχουν άμεση πρόσβαση τα φρέσκα ψάρια και αλιεύματα του Παγασητικού, υπό συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ εφαρμόζεται ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας που ελέγχεται κεντρικά από απόσταση.

Τα οφέλη της Ιχθυόσκαλας του Βόλου είναι πολλαπλά για την τοπική κοινωνία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ η επένδυση συμβάλλει στην τόνωση του ιχθυεμπορίου προς την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς.

Προσαρμοσμένο απόλυτα στις ανάγκες του σήμερα, το έργο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό τοπικών δράσεων, με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (Food Waste) και την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοτήτων σε κοινωνικές δομές.

Λειτουργώντας ως ένας πλήρως εκσυγχρονισμένος οργανισμός σε όρους υποδομών και υπηρεσιών, η Ιχθυόσκαλα του Βόλου υιοθετεί τις αρχές της ψηφιοποίησης, εφαρμόζοντας ηλεκτρονικές συναλλαγές τιμολόγησης και διαθέτοντας σύγχρονους χώρους ψυγείων. Οι υπηρεσίες ελέγχου και ασφάλειας λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ η επιχειρηματική μονάδα έχει πλήρη τεχνική κάλυψη και υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι στόχοι για το 2022

Με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας, δεν αποκλείονται εντός του 2022 διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών της, με βασική στόχευση τον πλήρη ψηφιακό της μετασχηματισμό.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται ειδική εφαρμογή (app), το e-Ιχθυόσκαλα, με στόχο την ψηφιακή διασύνδεση για όλες τις Ιχθυόσκαλες, ώστε να επιτυγχάνονται:

1. Πλήρης ψηφιοποίηση συναλλαγών.

2. Ηλεκτρονική ανταλλαγή παραστατικών.

3. Ιχνηλασιμότητα προέλευσης αλιευμάτων.

Οι ώρες λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας του Βόλου είναι οι εξής: Kαθημερινές και Σάββατα από τις 03:00 έως τις 09:00

11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) διαθέτει ένα πανελλαδικό δίκτυο με 11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα που διασφαλίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ιχθυο-εμπορευμάτων που διακινούνται. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας κάθε περιοχής οπού λειτουργεί η εκάστοτε Ιχθυόσκαλα.

Οι 11 Ιχθυόσκαλες αφορούν σε επιλιμένιες υποδομές συνολικής έκτασης 88.400 τμ. Σε σύνολο 236 ιχθυεμπορικών επιχειρήσεων, διακινούνται ετησίως 70 εκατ. κιλά αλιευμάτων, ενώ οι ετήσιοι έλεγχοι παραστατικών ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑA) ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Περιλαμβάνει την Κεντρική Λαχαναγορά στον Ρέντη και την Πάτρα, την Κρεαταγορά και την Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη καθώς και τις 11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, ο ΟΚΑΑ ΑΕ αποτελεί ανώνυμη εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει ως μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΑ αγγίζει τα 320.000 τμ, ενώ στις 735 επιχειρήσεις του (700 χονδρεμπορικές και 35 λιανεμπορικές) απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι. Ο ΟΚΑΑ εξυπηρετεί 8.500 αγοραστές ημερησίως, ενώ τα διερχόμενα φορτηγά – σε ημερήσια βάση – φτάνουν τα 6.500. Από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διακινούνται ετησίως προϊόντα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ είναι ο κ. Απόστολος Αποστολάκος και πρόεδρος ο κ. Χρήστος Κρομμύδας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Μοχλός ανάπτυξης για την Μαγνησία, η νέα ιχθυόσκαλα στον Βόλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider