Ελλάδα
18-10-2021 | 11:04

Το στοίχημα επιστροφής στην «κανονικότητα» και οι 5 κίνδυνοι στον προϋπολογισμό που εστάλη στις Βρυξέλλες

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Το στοίχημα επιστροφής στην «κανονικότητα» και οι 5 κίνδυνοι στον προϋπολογισμό που εστάλη στις Βρυξέλλες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για ισχυρή ανάκαμψη και για μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων το 2022 (με στόχο την επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2023 και μετά) περιγράφει το σχέδιο προϋπολογισμού με τη μορφή που εστάλη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, και δόθηκε σήμερα από την Κομισιόν στη δημοσιότητα. Το Draft Budgetary Plan 2022 καταγράφει και τους κινδύνους, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με την «εξωτερική» κατάσταση, με χαρακτηριστικό ότι στις βασικές παραδοχές περιλαμβάνεται η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου φέτος και το 2022 στα 68 δολάρια το βαρέλι περίπου... 

Το εν λόγω προσχέδιο έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές έως την οριστική του κατάθεση στη Βουλή (σ.σ. η οποία θα πρέπει να γίνει έως τις 20 Νοεμβρίου).

Περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται φέτος ή έχουν προγραμματιστεί για το 2022, αλλά και τις επιδόσεις της οικονομίας σε διάφορα πεδία, όπως για παράδειγμα στη μείωση της φτώχειας που φαίνεται πως επιτυγχάνεται με τα μέτρα στήριξης για όλα σχεδόν τα εισοδηματικά κλιμάκια (σ.σ. το μέσο διαθέσιμο εισόδημα που υπολογίζεται στα 10.495 ευρώ καταγράφεται πως θα αυξηθεί το 2022 κατά 257 ευρώ ή κατά 2,45%). 

ΕικόναΤο κείμενο

Στο κείμενο αναφέρεται πως η εκτίμηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2021 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 6,1% σε ετήσια βάση και αντικατοπτρίζει την ανάκτηση του 68,1% των ζημιών του 2020, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 40,3%. Η ταχύτερη ανάκαμψη οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στην αναβαθμισμένη εκτίμηση υπέρ μιας ισχυρής τουριστικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο. Για το 2022 αναφέρει πως αναμένεται να είναι ένα έτος επιστροφής στην κανονικότητα. Οι απώλειες του ΑΕΠ που προκλήθηκαν από την πανδημία του 2020 αναμένεται να καλυφθούν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης αναφέρεται ως ένας βασικός παράγοντας για την προώθηση της αύξησης της παραγωγής το 2022. Οι προβλέψεις για τις δαπάνες RRF (συμπεριλαμβανομένων των δανείων) είναι άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από το 2022 έως το τέλος της περιόδου. Τούτο θα προκαλέσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη κατά 2,9% το 2022 (χωρίς να υπολογίζεται ο επιπλέον αντίκτυπος της μόχλευσης), συμβάλλοντας στη μείωση του μακροπρόθεσμου επενδυτικού χάσματος και ανοίγοντας το δρόμο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. 

Επίσης, εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ το 2022 και στη σταδιακή αποκατάσταση των φυσιολογικών συνθηκών δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος εμβολιασμού. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα,   ενώ θα επωφεληθεί από την εξωστρεφή μετατόπιση της οικονομίας και τα κέρδη στο ψηφιακό πεδίο.  

Ένας άλλος παράγοντας ταχύτερης ανάπτυξης για το 2022 είναι η έναρξη ορισμένων μόνιμων μέτρων πολιτικής που σχεδιάστηκαν πριν από την εμφάνιση του Covid-19, αναφέρει η κυβέρνηση. Στο τέλος του 2022, όλα τα στοιχεία της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να κυμαίνονται υψηλότερα από τα προπανδημικά τους επίπεδα, εκτιμά.

Οι  3 + 2 κίνδυνοι

Ωστόσο επισημαίνει πως παράλληλα με τις ευνοϊκές προοπτικές ανάκαμψης, «υψηλοί εξωτερικοί κίνδυνοι περιβάλλουν» τις εν λόγω προοπτικές, Και τούτο δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με μία σειρά από παράγοντες:

1. Με την εξέλιξη της πανδημίας (εμφάνιση μεταλλάξεων, ενδεχόμενη υψηλότερη εξάπλωση του ιού, διατήρηση του ποσοστού κάλυψης του εμβολιασμού).

2. Με τη πιθανότητα μονιμότερων παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, που θα επέβαλαν την έγκαιρη αυστηροποίηση των επεκτατικών πολιτικών στήριξης και

3. Με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις μεταναστευτικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Άλλοι εξωγενείς κίνδυνοι για την ελληνική ανάκαμψη προέρχονται από κλιματικούς παράγοντες, αναφέρεται. Η αυξανόμενη συχνότητα φυσικών καταστροφών έχει αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα (όπως το οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021) όσο και μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά τους ενδογενείς κινδύνους για τις προοπτικές, σχετίζονται με δύο πεδία:

1. Με την έγκαιρη εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, αλλά και

2. Με τις επιπτώσεις της πανδημίας, που μπορεί να αφήσει σημάδια  στον παραγωγικό ιστό και στην αγορά εργασίας μετά τη σταδιακή κατάργηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

«Οι παραπάνω (κυρίως εξωγενείς) κίνδυνοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις, καθώς οι αλλαγές στις συγκεκριμένες εξωτερικές παραδοχές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της διαδικασίας πρόβλεψης», σημειώνεται.

Επίσης, επισημαίνεται πως τα στοχευμένα μέτρα στήριξης θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν το 2022, αν και έχουν χαμηλότερο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο στο υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης από τα προηγούμενα χρόνια. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 197,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, έναντι 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Για το 2022, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται στο 190,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μειωμένο κατά 7,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εστάλη σχέδιο Προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες – Αρχίζουν τα «μερεμέτια» για ΕΝΦΙΑ και νέα μέτρα στήριξης