Κομισιόν: Υπό εξέταση η δημιουργία κοινών αποθεμάτων αερίου σε εθελοντική βάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Υπό εξέταση η δημιουργία κοινών αποθεμάτων αερίου σε εθελοντική βάση
«Όχημα» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα οι εθνικές κυβερνήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πόρους από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων, οι οποίοι απέφεραν το πρώτο 9μηνο του έτους επιπλέον έσοδα της τάξης των 10,8 δισ. ευρώ, λόγω της ανόδου των τιμών.

Μέτρα όπως η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις αποσυνδέσεις, η στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και ο «συντονισμός» κρατών-μελών στην αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, περιλαμβάνονται στην «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Insider.gr.

H «εργαλειοθήκη» παρουσιάστηκε πριν από λίγο από την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η οποία ανέφερε πως η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει μια αύξηση των ενέργειας λόγω των πράσινων πολιτικών που ακολουθεί αλλά λόγω της αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, όπως ανέφερε πριν από λίγο η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, παρουσιάζοντας την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος.

Όπως έγραφε νωρίτερα το πρωί το insider.gr, βασικές κατευθύνσεις της Κομισιόν είναι μέτρα άμεσης παρέμβασης, για την προστασία των καταναλωτών στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η μεσοπρόθεσμη βελτίωση του ενεργειακού συστήματος, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη ενός ανάλογου φαινομένου.

Παράλληλα, η ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε πως «όχημα» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του toolbox είναι κατά κύριο λόγο οι εθνικές κυβερνήσεις. Όπως συμπλήρωσε, για τη χρηματοδότησή των παρεμβάσεων έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πόρους από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων.

Σύμφωνα με την κ. Σίμσον, λόγω της ανόδου των τιμών, τα σχετικά κονδύλια έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το πρώτο 9μηνο του έτους τα επιπλέον έσοδα των κρατών άγγιξαν τα 10,8 δισ. ευρώ.

Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, όπως είναι το πάγωμα των αποκοπών σε ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές στα ενεργειακά προϊόντα, για στοχευμένα τμήματα του πληθυσμού και για περιορισμένο χρόνο, ενώ μπορούν να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω ΑΠΕ.

Επίσης, επισημάνθηκε πως τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενίσχυση των επιχειρήσεων, για τη θωράκιση από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ως παράδειγμα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε την κρατική στήριξη για τη σύναψη διμερών αγοραπωλησιών ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, η κ. Σίμσον ενέταξε τον «συντονισμό» κρατών-μελών στην αγορά φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, η Κομισιόν θα εξετάσει ένα σχήμα για συλλογική προμήθεια αερίου, για τη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων.

Το σχήμα αυτό θα είναι εθελοντικό [δηλαδή με προαιρετική συμμετοχή των κρατών-μελών], ενώ θα εφαρμοσθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς. Η εξέταση αυτού του σχεδίου θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Η κ. Σίμσον σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα εντείνει την παρακολούθηση της αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, σε σχέση με το κόστος των δικαιωμάτων, στα σημερινά επίπεδα του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας έχει ασκήσει 9πλάσια επίδραση η άνοδος των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider