Διεθνή
13-10-2021 | 11:14

ΙΕΑ: Εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια

Newsroom
Μοιράσου το
ΙΕΑ: Εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την έντονη ανησυχία της σχετικά με τους αργούς ρυθμούς του ενεργειακού μετασχηματισμού σε παγκόσμια κλίμακα εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή της που ήρθε την Τετάρτη στο φως της δημοσιότητας.

Πιο αναλυτικά, η IEA τονίζει πως οι ρυθμοί της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια παραμένουν πολύ αργοί ώστε να επιτευχθεί αρχικά η μείωση των παγκοσμίων εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα και στο τέλος η οριστική τους εξάλειψη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, τόσο οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων όσο και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή μέσω των φωτοβολταϊκών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, ωστόσο αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες προκλήσεις που τις καθιστούν ευάλωτες, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση δεν έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με την έκθεση World Energy Outlook 2021 που έδωσε στην δημοσιότητα η IEA, η ταχύτατη οικονομική ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, έφερε τον ενεργειακό κλάδο αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, με σημαντικότερη εξ αυτών την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους, ειδικότερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

«Παρά την σημαντική πρόοδο που επετεύχθει εντός του 2021 στην ηλεκτροκίνηση και στις ΑΠΕ, διαπιστώνεται μία μεγάλη επιστροφή στην χρήση πετρελαίου και άνθρακα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της ΙΕΑ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται το γεγονός πως το 2021 είναι η χρονιά με την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας τον χειμώνα

Αυξήσεις στην ενέργεια: Μειωμένη έως και 15% η ισχύς των ανέμων στη βόρεια Ευρώπη

MUST READ

Αποκάλυψη: Τι προβλέπει η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος που ανακοινώνεται σήμερα